Hlavní obsah

Sebevrah skočil do Macochy před očima turistů

Právo, Miroslav Homola
Blansko

Tajemná a sebevrahy jako magnet přitahující hlubina (138,5 m) nejznámější české propasti Macocha v Moravském krasu má na svědomí další oběť. Z Horního můstku tentokrát skočil ve středu před zraky vyděšených turistů kolem jedné odpoledne pětačtyřicetiletý muž.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policejní potápěči a kriminalisté při vyzvednutí a ohledání mrtvoly sebevraha v Macoše.

Článek

Prohlídka punkevních jeskyní, na jejíž trase je právě dno Macochy, musela být zastavena. Výletníci museli opustit podzemí a pak tělo nešťastníka, jako už mnohokrát před tím, vyzvedli záchranáři.

Letos se jedná o druhého sebevraha, jiný muž skokem ukončil život minulý čtvrtek.

Lidé si jezdí do Macochy pro smrt zdaleka

Lidé, kteří si tímto způsobem sáhnou na život, nejsou jen z Brna, jako v posledním případě, či blízkého okolí obce Vilémovice, kde se horní vyhlídková plošina nachází, ale za smrtí ve věčně ponuré a chladné hlubině doslova dojíždějí. Mezi desítkami obětí byl už zaznamenán i případ, kdy sebevrah přijel na kole, které zanechal u turistické ubytovny, a pak skočil. Policie pak několik dní zjišťovala jeho totožnost.

„Skokani“, jak se někdy také těmto obětem říká, si nejčastěji vybírají podvečerní či noční dobu, sebevražda před lidmi prakticky za poledne je výjimkou.

Právě kvůli sebevrahům mají průvodci den co den ještě před zahájením prohlídek povinnost dojít podzemním labyrintem až na dno Macochy a tam nahlížejí do tzv. okna, odkud je vidět na nejčastější místo dopadu - kámen sebevrahů. Z něj se pak již bezvládné tělo často sesune do horního jezírka, kde jsou nainstalovány záchytné sítě. Dříve se totiž stávalo, že se tělo potopilo do hlubiny, a jeho vyzvednutí bylo značně komplikované.

“Byť je to vždy tragédie, musíme konstatovat, že nám taková událost vždy značně komplikuje práci a turistům narušuje jejich výlet. Někdy se kvůli tomu ani do jeskyní již nedostanou,“ řekl Právu při jednom ze zásahů spojených s vyprošťováním těla vedoucí správy jeskyní Henk Pavelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám