Hlavní obsah

Znalec: Nelze tvrdit, že Janoušek před nehodou pil, i když měl v dechu dvě promile

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Josef Koukal

Dvě promile alkoholu, které u Romana Janouška zjistili po loňské nehodě policisté při orientační dechové zkoušce, podle soudního znalce nedokazují, že Janoušek pil. Případem se soud zabývá od úterý, po čtvrtečním výslechu soudního lékaře Josefa Pleskota jej odročil na září.

Nelze potvrdit, že byl Janoušek při nehodě opilý, tvrdí soudní znalecVideo: Novinky

 
Článek

"Pokud je dechová zkouška negativní, tak to vylučuje, že by člověk něco požil. Pokud je však pozitivní, tak nemusí být pozitivní pouze z přítomnosti alkoholu v krvi," uvedl ve čtvrtek Pleskot.

Jako důkaz by ze soudnělékařského hlediska podle něj  posloužil pouze odběr krve, ten však Janoušek odmítl. O tom, že z lobbisty byl při jeho dopadení cítit alkohol, hovořili před soudem téměř všichni zasahující policisté.

Žena, kterou loni Janoušek svým vozem srazil, málem zemřela. Podle znalce přitom nešlo o nějaký banální úder zpětným zrcátkem, jak se snaží naznačit obhajoba i někteří svědci. Žena utrpěla rozsáhlá zranění, a nebýt včasné odborné pomoci, mohla zemřít.

Nikdo další ji nepřejel

„Rozhodně lze vyloučit, že by byla poškozená přejeta jakýmkoliv vozidlem,“ uvedl Pleskot. Vyvrátil tak středeční teorii Janouškova obhájce, že mohl ženu přejet po sražení na silnici někdo jiný. [celá zpráva]

Znalec také vyloučil, že by zranění pocházela jen z úderu zpětným zrcátkem. Pak by úraz zasahoval horní polovinu těla, zejména hrudník, nikoliv však nohy.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek u soudu

Znalecký posudek, který byl vyhotoven už 30. března loňského roku ve Fakultní nemocnici Motol, tedy týden po nehodě, uvádí rozsáhlý výčet zranění. Žena utrpěla mimo jiné otok mozku, měla zlomená žebra i kotník.

Janoušek se zúčastnil pouze části úvodního dne hlavního líčení, kdy přečetl prohlášení k nehodě a požádal, aby soud pokračoval v jeho nepřítomnosti.

V předchozích dnech vypovídali svědci nehody i zasahující policisté. [celá zpráva]

Dvě promile

Incident se stal 23. března loňského roku ve Vyskočilově ulici v Praze. Janoušek, kterému policie naměřila při dechové zkoušce přes dvě promile alkoholu, narazil do vozu před sebou. Nehodu však neřešil a jel dál. Po několika desítkách metrů zastavil na světelné křižovatce na červenou. Řidička nabouraného vozu jej ve snaze vyřešit nehodu doběhla a postavila se před jeho auto.

Podnikatel ženu autem srazil a ujel, podle státní zástupkyně musel vědět, že ji může usmrtit. Způsobil jí otok mozku a několik dalších zranění, což ji podle lékařů ohrožovalo na životě. Žena strávila přibližně měsíc a půl v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám