Hlavní obsah

Přestal jsem vnímat realitu, řekl k nehodě u soudu Janoušek

Aktualizováno

V úterý v 9.00 v Praze začalo hlavní líčení s lobbistou Romanem Janouškem, jehož policie v souvislosti s loňskou dopravní nehodou viní z pokusu o vraždu. V případě uznání viny mu hrozí až 18 let za mřížemi.

Roman Janoušek se před soudem zpovídal z loňské nehodyVideo: Novinky

 
Článek

Těsně před začátkem procesu dorazil Janoušek v doprovodu advokáta Víta Širokého.

U soudu je také poškozená žena, kterou doprovází její advokát Josef Lžičař. Ten Právu řekl, že jeho klientka se nepřipojí s nárokem na náhradu škody v trestním řízení. Důvodem je, že Janoušek se s ženou mimosoudně vyrovnal.

Janoušek: Byl jsem ve stresu

Podle Janouška se na nehodě podepsal jeho stres z čerstvě zveřejněných odposlechů s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem. „Dostal jsem se do situace, kdy jsem přestal vnímat realitu,“ uvedl.

„Měl jsem výkyvy nálad, byl jsem stresovaný. Nemohl jsem vědět, že jsem vážně nemocen,” uvedl s odkazem na svůj rok starý úraz hlavy, s nímž se později nechal operovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek při soudním líčení

Janoušek se rodině poškozené opakovaně omluvil. „Nahradil jsem všechny finanční ztráty, které jsem způsobil, samozřejmě nemohu nahradit psychické, to není v mé moci,“ dodal.

Janoušek po svém prohlášení požádal o pokračování hlavního líčení ve své nepřítomnosti a opustil jednací síň. Zítra už nepřijde.

Poškozená má stále problémy

Dnes 53letá žena, kterou Janoušek srazil, u soudu prohlásila, že se stále necítí fit. „Stále se necítím zdravotně tak jako před nehodou,” řekla cizinka, která v procesu vystupuje jako svědkyně. Stěžuje si především na problémy s chůzí. Náhradu škody, kterou jí Janoušek poskytl, však považuje za dostatečnou.

Výši odškodnění, které lobbista vyplatil, obě strany tají. Obžaloba zmiňuje částku 900 tisíc korun, která je však podle informací Práva jen zlomkem vyplacené sumy.

„Seděl v autě, koukal na mě, myslela jsem, že vystoupí,“ popsala Vietnamka situaci, kdy tloukla Janouškovi do kapoty auta. Na dotaz soudce, kde stála v době nárazu, odpověděla, že byla v pohybu a chtěla už jít ke svému autu.

Řeč přišla i na Ora print

U soudu vypovídal i Zoran Kazimirovič, jednatel firmy Ora print, jíž patří auto, s nímž Janoušek havaroval. Podle něj měl Janoušek od firmy auto pronajaté.

Vyloučil, že by Janoušek byl majitelem společnosti, jejíž vlastníci se skrývají za anonymní akcie a která dostávala lukrativní zakázky od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Podle Kazimiroviče pracoval Janoušek pro Ora print jen jako poradce.

Soud vyslechl i švagrovou poškozené ženy, která s ní jela jako spolujezdkyně v době nehody. Podle svých slov ve voze spala a probudil ji až náraz první srážky s autem lobbisty. Pak viděla svou švagrovou, jak běží za Janouškem, a viděla ji i sraženou.

Mechaniku srážky však nedokázala popsat, protože děj sledovala zezadu a z větší vzdálenosti.

Dvě promile

Incident se stal loni v březnu ve Vyskočilově ulici v Praze 4. Janoušek, kterému poté policie naměřila při dechové zkoušce přes dvě promile alkoholu, narazil do vozu před sebou. Nehodu však neřešil a jel dál. Po několika desítkách metrů zastavil na světelné křižovatce na červenou.

Řidička nabouraného vozu jej ve snaze o incidentu mluvit doběhla a postavila se před Janouškovo auto. Lobbista na to ale podle obžaloby reagoval tak, že dvakrát s autem popojel proti ženě. Když ani poté cestu neuvolnila, muž se v okamžiku rozsvícení zeleného světla na semaforech rozjel.

Změna kvalifikace

Státní zastupitelství Janouška původně stíhalo pro úmyslné těžké ublížení na zdraví, později však jeho čin překvalifikovalo na pokus o vraždu. Podle obžaloby totiž Janoušek minimálně musel vědět, že může ženu usmrtit.

Foto: Jiří Hardoš, Právo

Při rekonstrukci nehody Romana Janouška použila policie i figurínu

Způsobil jí otok mozku, což ji podle lékařů ohrožovalo na životě. Řidička strávila přibližně měsíc a půl v nemocnici. Janoušek s ní uzavřel dohodu o narovnání.

Lobbista již dříve uvedl, že od nehody ujel, protože se delší dobu cítil pronásledovaný a měl strach, že jde o provokaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám