Hlavní obsah

Ministerská arogance je šílená, napsal Kajínek přítelkyni

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez překvapení, přesto s rozhořčením, přijal na doživotí odsouzený Jiří Kajínek (52) zprávu o tom, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nepodá v jeho prospěch stížnost pro porušení zákona. Kajínka na celé věci nejvíc zaráží, že se prý úřady nezabývaly důvodem, proč chce obnovit proces.

Článek

V dopise své blízké přítelkyni z 15. dubna, jehož doslovný přepis má Právo k dispozici, se muž odsouzený za dvojnásobnou vraždu a za pokus o třetí z května 1993 pozastavuje především nad tím, že se úřady v čele s Blažkovým ministerstvem i s Nejvyšším státním zastupitelstvím (NSZ) podle něj vůbec nezabývaly důvodem, proč vlastně o obnovení procesu žádá.

Jde o údajně nový důkaz v podobě výslechu někdejšího Kajínkova obhájce, který na počátku vyšetřování vražd nebyl vyrozuměn o konání zásadního úkonu v podobě výslechu důležitého svědka přímo na místě činu. Aktu se tedy nemohl zúčastnit, na což měl právo. To ale podle Kajínka i nynějšího advokáta Tomáše Zejdy odporuje trestnímu řádu a pochybení policie a žalobců je prý důvodem pro nové soudní řízení.

„Stalo se to, co jsem předpokládal a říkal, tedy že počítám s tím, že Blažek stížnost nepodá. Odehrálo se to, na co jsem už také poukazoval, NSZ vůbec neřešilo Zejdův argument a mluvčí ministerstva opakovala to, co řekli na NSZ,“ postěžoval si v dopise Kajínek.

Spláchli to obehranou písničkou o tom, že už (v případu) rozhodoval Nejvyšší a Ústavní soud.
z dopisu Jiřího Kajínka

Právě úřad nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana i ministerský odbor dohledu navrhly Blažkovi, ať Kajínkův podnět pro podání stížností odloží, a on to v pondělí učinil.

„Spláchli to obehranou písničkou o tom, že už (v případu) rozhodoval Nejvyšší a Ústavní soud. Ta arogance je prostě šílená,“ napsal Kajínek.

Stále doufá v milost

Pro srovnání se svou kauzou přitom v dopise použil několik dnů starý případ z USA, kde soud po 38 letech propustil právě kvůli procesnímu pochybení muže viněného z vraždy osmileté dívky z roku 1975. Vězeň se dostal na svobodu kvůli tomu, že prý jeho soud nebyl spravedlivý a ani neměl dostatečné zastání u vlastního obhájce.

„To jen tady jsou všechny procesy spravedlivé, protože my máme ty nejkvalitnější soudce a státní zástupce na světě! O policii ani nemluvě,“ dodal v textu dopisu napsaného ve věznici na Mírově Kajínek.

Podle jeho přítelkyně nyní Kajínkovi nezbývá než doufat, že nový prezident Miloš Zeman udělá výjimku a i přes předchozí tvrzení o neudělování amnestií vyhoví chystané žádosti Zejdy o milost pro jeho klienta.

„Do Zemana, jeho zvážení toho všeho, co snad kolem mé kauzy zaznamenal a co mu předložíme, vkládám naděje mnohem větší,“ dodal závěrem Kajínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám