Hlavní obsah

Trest pro manžela Fibingerové platí, soud zamítl stížnost ministra Blažka

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V opilosti sedl za volant a srazil cyklistu, který na místě zemřel. Dostal za to 3,5 roku vězení. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ale v tomto trestu spatřoval porušení zákona a podal k Nejvyššímu soud (NS) stížnost s tím, že trest pro řidiče byl příliš přísný v důsledku tlaku médií. Potrestaným byl totiž manžel bývalé koulařky Heleny Fibingerové Jaroslav Šmíd. Soud ale stížnost smetl ze stolu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Manžel slavné koulařky a podnikatelky Heleny Fibingerové Jaroslav Šmíd

Článek

Právo o tom v úterý informoval mluvčí soudu Petr Knötig. Ministr Blažek ve své stížnosti pro porušení zákona tvrdil, že trest byl vzhledem k pokročilému Šmídově věku příliš přísný a že samotný trest zákazu řízení na sedm let, který také soudy uložily, by byl dostatečnou ochranou společnosti před případnou opakující se nekázní obviněného za volantem.

„V důsledku velkého zájmu médií o tuto kauzu se vytvořila veřejná poptávka po přísném postihu obviněného. České trestní právo však nepřipouští princip exemplárního potrestání a soudy zásadně nesmějí ke generální prevenci společensky závažných jednání využívat skutečnost, že obviněný je manžel veřejně známé osobnosti,“ dodal Blažek.

NS ale takové argumenty odmítl akceptovat s tím, že ministr neuvedl žádný konkrétní důkaz, který by jeho tvrzení ospravedlňoval. „Úvaha o mediální objednávce je obsažena pouze v dopisu manželky obviněného, který zaslala soudu,“ konstatovali soudci NS s tím, že nezjistili, že by se soudy nižších stupňů zpronevěřily své povinnosti nenechat se ovlivnit vnějšími zájmy.

V této souvislosti již lze zcela oprávněně vyslovit závěr o řidičské aroganci obviněného.
Soudci

Soudci také nesouhlasili s tím, že by podmínka a zákaz řízení byly dostatečnou pohrůžkou, z níž by byl schopen Šmíd vyvodit změnu svého chování.

Trest měl přerušený ze zdravotních důvodů

Nehoda se stala v listopadu 2009 u Vnorov na Hodonínsku. Šmíd v opilosti zezadu automobilem srazil šestatřicetiletého cyklistu, který zemřel. Šmíd po kolizi přiznal, že před střetem pil víno. Jako cukrovkář prý nutně potřeboval doplnit tekutiny.

Nehodu podle něj zavinil cyklista, který mu vjel do cesty. Po nehodě byl navíc znovu chycen za volantem, přestože přišel o řidičský průkaz. „V této souvislosti již lze zcela oprávněně vyslovit závěr o řidičské aroganci obviněného a nepokrytě najevo dávané ignoraci dopravních předpisů,“ dodali soudci.

Podle dostupných informací ale má názor NS už jen akademický charakter, na Šmída se totiž kvůli jeho věku zřejmě vztahovala amnestie exprezidenta Václava Klause. Trest už měl předtím přerušený ze zdravotních důvodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám