Hlavní obsah

Na maturitním plese v Praze zabíjela nová, čistší droga

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stovky mladých lidí, kteří jsou uživateli extáze, jsou podle protidrogového oddělení, jež šetří čtvrteční úmrtí na pražském maturitním plese, v ohrožení. Ve čtvrtek totiž zabíjela pilulka z nové série čistších, a tedy i silnějších drog, než byly v Česku dosud k dostání.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Devatenáctiletá dívka zemřela 21. března 2013 na plese v Radiopaláci v Praze.

Článek

Paradox, jaký by člověk nečekal, stojí za smrtí teprve devatenáctileté maturantky, jež ve čtvrtek zemřela v Radiopaláci na Vinohradské třídě v Praze při maturitním večírku. Podle drogových expertů prostě vzala příliš kvalitní drogu. Čisté látky bylo v pilulce až desetkrát více, než je běžné.

„Pilule, které jsme zabavili čtveřici dealerů, jsou podle prvních expertíz výrazně kvalitnější, než jsou uživatelé u nás zvyklí,“ řekl Právu šéf protidrogového oddělení pražské policie Jaromír Badin.

„Obsahují až třicet procent účinné látky (běžně jsou to tři procenta, pozn. redakce). Podle toho se domníváme, že šlo o nějakou přímou dodávku ze zahraničí. Tím, že jsou otevřené hranice, to není zas takový problém. Ale podle dosavadních zjištění snad nešlo o nějakou obrovskou dodávku, řekněme, že zatím víme o desítkách pilulek této extáze,“ uvedl Badin.

Zabavili stejně silné pilulky, které měly jinou barvu i označení. A dokonce nelze ani spoléhat na to, že čistší drogy budou dealeři prodávat dráž.
Jaromír Badin, šéf protidrogového oddělení pražské policie

Právě vysoký obsah čisté látky zřejmě stojí za tragédií. Bohužel však informace o nebezpečnosti konkrétně modrých pilulek s emblémem delfína jsou podle expertů špatné.

Uživatele u těchto kvalitnějších drog dokonce nevaruje ani vyšší cena. 

„Barva ani značka skutečně nic neznamená. V této dodávce jsme zabavili stejně silné pilulky, které měly jinou barvu i označení. A dokonce nelze ani spoléhat na to, že čistší drogy budou dealeři prodávat dráž,“ upozorňuje Badin. Standardně špatnou i velmi kvalitní extázi lze koupit v průměru za 200 korun.

Na maturitním plese v Praze zemřela 19letá dívka, předávkovala seVideo: Jiří Forman, Novinky

Osudným se dívce zřejmě stalo, že droga nezačala působit v době, kdy očekávala, a tak si vzala další.

Nikdo další už si nevzal

„Zatím lékařské výsledky nenasvědčují tomu, že by měla jakékoli zdravotní potíže. Byla zdravá, možná jen nervózní nebo nabuzená z nějakého vystoupení. Ale je možné, že když jí extáze nezačala působit po 40 minutách, vzala si další,“ naznačil možnost předávkování šéf protidrogového.

Ani laické pokusy o oživení a více než půlhodinová resuscitace záchranářů však mladou dívku nedokázaly vrátit k životu.

Dívku po 21. hodině nalezli spolužáci na toaletách, jejichž dveře v Radiopaláci zůstaly i v pondělí zapečetěny. Možná právě díky tomu, že se celé drama odehrálo poměrně brzy, nevyžádala si kvalitní extáze další oběti. [celá zpráva]

„U nikoho dalšího z plesu se problém neobjevil. Zřejmě si to nikdo další nestihl vzít a pak byl následným děním vyděšený. Ale tak jako zesnulá dívka denně v Praze riskují stovky mladých. Situaci ohledně dovozu tanečních drog stále monitorujeme, ale tak strašně rychle se mění, že nemůžeme v mnoha případech reagovat včas. Jen cestu do Nizozemska a zpět lze zvládnout za jeden den a najednou se tu objeví něco, co tu dosud nebylo,“ naznačil bleskově se proměňující situaci na drogovém trhu v metropoli Badin.

Čtyřem mladíkům, které policie o víkendu obvinila z distribuce drog a v pondělí je poslala do vazby, hrozí desetileté vězení. U vchodu do paláce už několikátý den hoří svíčky a leží tam srdceryvné vzkazy od dívčiných kamarádů. [celá zpráva]

Tragickou událost si její spolužáci se svými profesory ze Střední odborné školy multimediální a propagační tvorby v pondělí dopoledne, ještě než poprvé po plese usedli do lavic, připomněli v komunitním centru Matky Terezy u stanice metra Háje.

„Šlo o pietu za vzornou a velmi oblíbenou studentku, se kterou skutečně nikdy nebyly problémy. Mluvili jsme o ní a vzpomínali. Všude ve škole hoří svíčky a obecně tu vládne smutná a trýznivá nálada. Hovořili jsme též i o nebezpečí drog a situaci, která se ve čtvrtek odehrála. Sami studenti z její třídy hlásili i další osoby, které se tam kolem prodeje drog točily. Je to pro mě i všechny ve škole hrozný šok, protože zrovna u nás nikdy s drogami žádný student problémy neměl,“ řekl Právu ředitel střední školy Jiří Smejkal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám