Hlavní obsah

Na internet unikla data 350 tisíc hasičů

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Členové sborů dobrovolných hasičů se mohou obávat zneužití svých osobních dat. Na internetu se totiž objevil seznam více než 350 tisíc členů i s jejich osobními údaji. Seznam byl volně ke stažení na jednom serveru pro ukládání souborů, Novinky na to upozornil jeden ze čtenářů.

Foto: Repro Novinky.cz

Náhled tabulky se seznamem členů

Článek

Seznam členů Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, který čítá celkem 359 690 jmen i s jejich datem narození, částečným rodným číslem a členským číslem, si mohl kdokoliv stáhnout v excelové tabulce. Členové jsou tam rozděleni na trenéry, rozhodčí, sportovce, funkcionáře a další. Je možné tam najít také data o dětech starších pěti let, ale i údaje o 99letém seniorovi.

„Jsem malinko v šoku, svoje údaje jsem svěřil sdružení s tím, že zůstanou pouze vybranému okruhu lidí, a ne že se budou povalovat na internetu,“ řekl Novinkám jeden z dobrovolných hasičů z Moravy, který si nepřál být jmenován.

„Ve sdružení jsem od 15 let. Pokud ta data můžou být zneužita, nebo dokonce již byla, určitě bychom měli uvažovat o nějakých právních krocích. Je smutné, že se to stane zrovna u takové organizace,“ dodal.

Seznam slouží k žádostem o granty

Případem se již začal zabývat Úřad pro ochranu osobních údajů. „Ve čtvrtečních odpoledních hodinách dostal náš odbor podání o úniku osobních údajů v tomto případě. Věc odbor prošetří a navrhne další řešení uvedené věci,“ informovala tisková mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Foto: Repro Novinky.cz

Počty jednotlivých členů v kategoriích

O vyjádření, kdo s takovým seznamem ve sdružení disponuje, redakce poprosila Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. „To, co uniklo, je seznam, který se předkládá ke grantům na ministerstva, která seznam vyžadují a bez kterého granty vyřazují. Dle tohoto seznamu není možné žádného člena vystopovat. V tomto seznamu nejsou citlivá osobní data,“ vysvětlil Novinkám ředitel kanceláře sdružení Jan Aulický.

Podle něj sdružení nyní zjišťuje, kdo s tímto seznam přišel do styku a kdo mohl na server ulozto.cz seznam pověsit. Po jednání sdružení zřejmě podá také trestní oznámení na neznámého pachatele.

Počet členů, kteří jsou v uniklé databázi, nesouhlasí s počtem členů, které uvádí na svých stránkách sdružení, kde je číslo 353 520.

Sbory dobrovolných hasičů se podílejí na ochraně života a zdraví občanů a majetku před požáry a na poskytování pomoci při živelných pohromách a jiných událostech. V uvedeném seznamu jsou členové řazeni podle sportovních funkcí, protože Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska je občanským sdružením, zatímco jednotky dobrovolných hasičů zřizují jednotlivé obce a hasiči pak mají pozice jako hasič, hasič - strojník, velitel nebo zdravotník. Většina obecních hasičů je ale zároveň členem uvedeného občanského sdružení.

Soubor byl z webového serveru ulozto.cz ve čtvrtek večer smazán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám