Hlavní obsah

Stomiliónový podvod, nebo legální postup? Soud rozplétá čachry s podporami v Unexu

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Na bezmála sto miliónů korun je vyčíslena škoda, kterou měl údajně způsobit státu personální ředitel společnosti Unex Uničov Jan Klus. Podle obžaloby rozdal v roce 2009 více než tisícovce zaměstnanců výpovědi a poslal je pro podporu na úřad práce. Ve skutečnosti ale lidé na svých místech dál pracovali. Kauzu začal v pondělí projednávat ostravský krajský soud.

Foto: Aleš Honus, Právo

Personální ředitel Unexu Uničov Jan Klus se před soudem zodpovídá z podvodu. Hájí se ale, že vše bylo v pořádku.

Článek

Firma zaměstnancům původně dosaženou mzdu dorovnávala z peněz formálně vykázaných jako odstupné. Když jim nárok na podporu zanikl, společnost je znovu zaměstnala.

Jan Klus u soudu připustil, že jeho postup byl neobvyklý, ale nikoliv nezákonný. Naopak prohlašuje, že svojí metodou nazvanou Projekt flexibility zachránil před krachem firmu, která je jedním z největších zaměstnavatelů v Olomouckém kraji.

Obžaloba tvrdí, že Jan Klus v roce 2009 převedl významnou část mzdových nákladů v pěti obchodních společnostech skupiny Unex na stát.

„Rozvazoval a opět navazoval pracovní smlouvy tak, aby jednotliví pracovníci měli v mezidobí nárok na podporu v nezaměstnanosti. Po dobu pobírání podpory v nezaměstnanosti je formálně zaměstnával do výše příjmu povoleného pro souběh podpory s výdělečnou činností, což jsou čtyři tisíce korun. Ve skutečnosti ale vykonávali celý rozsah práce jako v původním pracovním poměru,“ tvrdí obžaloba.

Postup byl prý konzultován s ÚP

Zákonem stanovené odstupné, které musela firma lidem vyplatit, nechal personální ředitel deponovat na účtu zaměstnavatele, který je pak používal na dorovnání mezd na úroveň před odchodem na podporu. „Vylákáním podpor v nezaměstnanosti tak obžalovaný způsobil státnímu rozpočtu škodu ve výši téměř 99 miliónů korun,“ stojí v obžalobě.

Jan Klus se u soudu hájí tím, že firma potřebovala nějakým způsobem překlenout dočasný výpadek ve výrobě. Většina zakázek musela být kvůli situaci na evropském trhu pozdržena.

„Připadla na mne úloha navrhnout způsob, jakým přežít dobu, kdy nebudou zakázky, a zároveň si udržet naše kvalifikované zaměstnance,“ řekl Klus.

Postup podle svých slov konzultoval jak s vedoucími pracovníky olomouckého úřadu práce, tak s ministerstvem.

Obžalovaný věří, že se obhájí

To, že by zaměstnanci v době pobírání podpor v nezaměstnanosti dělali svou původní práci, Klus před soudem odmítl. Lidé podle něj pracovali jen na částečný úvazek a dělali méně kvalifikovanou práci.

V tom se ale s důkazy, kterými disponuje obžaloba, zásadně rozchází. „Přiznávám, že je to tvrzení proti tvrzení. Věřím ale, že se před soudem obhájím,“ řekl.

Po výslechu obžalovaného soudce hlavní líčení odročil na začátek dubna, kdy vyslechne jak pracovníky úřadu práce, tak právníky Unexu, s nimiž Klus svůj postup konzultoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám