Hlavní obsah

Obviněný v metanolové kauze uhradil škodu, zřejmě vyvázne s podmínkou

Zlín

Zlínská pobočka Krajského státního zastupitelství v Brně pravděpodobně brzy uzavře případ prvního z obviněných v hlavní, takzvané "zlínské" větvi metanolové kauzy. Státní zástupce Jiří Zemek s osmačtyřicetiletým prodejcem otráveného alkoholu z Frýdecko-Místecka uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou umožňuje novela trestního řádu účinná od loňského září. Muž doznal vinu, uhradil způsobenou škodu a přijal podmíněný trest. Dohodu nyní musí schválit soud, řekl Zemek.

Foto: Policie ČR

Při domovní prohlídce kriminalisté objevili 140 kanystrů částečně naplněných smrtícím alkoholem. Ilustrační foto.

Článek

Obviněný podle Zemka v Havířově prodal otrávený alkohol opatřený etiketou Tuzemák manželce devětašedesátiletého poškozeného. Senior se otrávil, ale díky péči havířovské nemocnice přežil. Podle lékařů nebude mít trvalé následky, nevyloučili jen možnou lehčí poruchu zraku. Policie prodejce obvinila z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty, a to nejprve s tím, že způsobil těžkou újmu na zdraví. Vzhledem k příznivému stavu poškozeného byla ale věc překvalifikována a místo osmi let hrozily muži jen dva roky.

"Obviněný prohlásil, že se jednání, které je mu kladeno za vinu, dopustil. Uzavření dohody jsem podmínil tím, že obviněný uhradí škodu poškozené zdravotní pojišťovně i konzumentovi, jemuž prodal závadový alkohol. Obviněný s tím souhlasil," uvedl Zemek.

Dohoda stanovuje trest při horní hranici dvouleté sazby, 20 měsíců podmíněně odložených na tři léta, i náhradu škody téměř 230.000 korun pojišťovně a 75.000 korun poškozenému. Pokud dohodu okresní soud schválí, bude mít charakter pravomocného rozsudku.

Prodloužení vazby

Kromě něj ale z 32 obviněných osob, které jsou stíhány v hlavní větvi metanolové kauzy, vyloučili v těchto dnech na státní zastupitelství v Moravskoslezském kraji případy dalších dvou prodejců. Není mezi nimi žádný z šesti lidí stíhaných pro obecné ohrožení. Naopak, dvěma mužům z Přerovska podle Zemka zlínský okresní soud prodloužil vazbu. Třem hlavním původcům aféry, kterým také hrozí 12 až 20 let vězení, soud vazbu prodloužil už v prosinci. Poslední ze šestice je stíhán na svobodě.

Metanolová aféra vypukla loni v září. Kvůli otrávenému alkoholu bylo ke konci loňského roku potvrzeno 39 úmrtí. Poškozených, tedy lidí, kteří požili otrávený alkohol, je celkem 124.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám