Hlavní obsah

Vrchní soud: Zastavení kauzy H-System je pravomocné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Usnesení o zastavení trestního stíhání tří představitelů vytunelované společnosti H-System je podle pražského vrchního soudu pravomocné. Stížnost, kterou si proti rozhodnutí podali žalobci, je nepřípustná, řekl mluvčí soudu Jan Fořt. Kauzu soudci ale přesto zaslali Nejvyššímu soudu k posouzení.

Foto: ČTK

Bývalí vrcholní představitelé vytunelované společnosti H-System Jaroslav Vítek (vpravo) a Jaroslav Eliáš (vlevo)

Článek

Odvolací senát před nedávnem na základě prezidentské amnestie zastavil stíhání Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy, kteří za účast na podvodu spojeném s projektem levného bydlení dostali v roce 2011 podmíněné tresty. Nejvyšší soud pak verdikt částečně zrušil, protože uložené tresty považoval za mírné. "Podle trestního řádu není proti usnesení stížnost přípustná," uvedl Fořt.

Rozhodnutí totiž vydával soud druhého stupně. Případ však podle něj musí být zaslán vyššímu soudu i v případech, že podá někdo opravný prostředek, přestože mu to zákon neumožňuje. "Musím potvrdit, že formalistickým výkladem trestního řádu lze dospět k závěru, k němuž dospěl Vrchní soud v Praze, tedy že stížnost není přípustná v případech, kdy o zastavení trestního stíhání z důvodu amnestie rozhodne odvolací soud," sdělil státní zástupce Radim Daňhel.

Dodal však, že podle žalobců pražského vrchního státního zastupitelství existuje také opačný výklad - senát nepřezkoumával rozhodnutí soudu nižšího stupně, ale o amnestii rozhodoval jako prvostupňový orgán. Usnesení by proto mělo být přezkoumáno, aby bylo zachováno právo na spravedlivý proces.

Místo vězení dostali podmínky

Vítkovi a Eliášovi uložil Vrchní soud v Praze v červnu 2011 tříleté tresty vězení podmíněně odložené na zkušební dobu pěti let, Tůmovi dva a půl roku s odkladem na čtyři roky. V odvolacím jednání tak výrazně zmírnil tresty, které mužům dříve vyměřil pražský městský soud.

Vítek a Eliáš dostali prvoinstančním verdiktem každý devítiletý a Tůma osmiletý trest vězení. Proti rozhodnutí si podali dovolání nejen všichni tři muži, kteří vinu popírali, ale i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Tůma, Vítek a Eliáš byli původně souzeni spolu s majoritním akcionářem H-Systemu Petrem Smetkou, který pak dostal pravomocně 12 let vězení. Soudy jej označily za hlavního strůjce rozsáhlého podvodu. Muž se neúspěšně pokouší dostat z věznice na podmínku, policie navíc prověřuje, zda nevytvářel fiktivní pohledávky, aby nemusel odškodnit podvedené klienty H-Systemu. V kauze H-System přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám