Hlavní obsah

Chovanec ústavu na útěku si falešnými e-maily přišel na půl miliónu

Novinky, Ondřej Kořínek
Brno

Osm měsíců se sedmnáctiletý uprchlík z výchovného ústavu vydával za pracovníka jedné z českých bank a rozesílal neznámým lidem z celé republiky e-maily, ve kterých je vyzýval k zaslání dat z platebních karet. Mladík pak zaslaná data použil k placení zboží na internetu. Škoda dosáhla až půl miliónu korun.

Článek

Od února do září tohoto roku obesílal mladík neznámé osoby a budil v nich dojem, že komunikují s bankou. Tímto způsobem podvedl nejméně sto lidí, podle policie jich ale může být mnohem více.

„Pod záminkou varování před podezřelými platebními transakcemi z jejich bankovních účtů a také pod záminkou aktualizace dat kreditních karet od klientů banky vylákával údaje k těmto kartám. Od řady poškozených se tímto způsobem dozvěděl vše potřebné k tomu, aby mohl jejich platební kartu použít k nejrůznějším platbám na internetu,“ informovala Novinky mluvčí brněnské policie Petra Vedrová.

Lidé totiž poslali jak číslo karty, tak také dobu platnosti a bezpečnostní CVV kód karty. To vše mu stačilo, aby na internetu mohl nakupovat nebo si navyšovat částku na svém soukromém účtu, který slouží k obchodování na internetu. Škodu, kterou svým jednáním způsobil, policisté vyčíslili na půl miliónů korun.

Chlapec vyhrožoval zablokováním karty

Neodradili ho ani lidé, kteří mu data odmítli zaslat. „Někteří požadovali, ať je banka kontaktuje telefonicky, že e-mailem žádné údaje posílat nebudou. Na to jim mladík odepsal, že jim banka kartu zablokuje, pokud údaje nesdělí. Jeho výzvy byly natolik graficky dokonalé a sofistikované, že byly téměř k nerozeznání od oficiální komunikace banky,“ popsala drzost mladíkova chování mluvčí.

Při vyzvedávání zboží se navíc prokazoval doklady svého staršího bratra, jež ukázal také policistům, kteří ho přišli zadržet.

Jako by to vše nestačilo, byl mladý podnikavec v době páchání trestné činnosti opět na útěku z výchovného ústavu. Proto soudce souhlasil s umístěním chlapce do vazby.

„Mladíka už vyšetřovatelka obvinila ze spáchání provinění podvodu a provinění neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Jelikož je mladistvý, hrozí mu trest odnětí svobody až na čtyři roky,“ doplnila mluvčí policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám