Hlavní obsah

Žalobci poslali před pražský soud zpěváka Blytha

– Praha

Státní zastupitelství podalo v pátek pražskému městskému soudu obžalobu na amerického zpěváka kapely Lamb of God Randyho Blytha, kterého policie dříve obvinila z usmrcení fanouška při koncertu. Uvedla to mluvčí žalobců Štěpánka Zenklová. Soud má nyní tři měsíce na to, aby stanovil termín hlavního líčení, nebo případ vrátil k došetření.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák skupiny Lamb of God Randy Blythe

Článek

Blythe již dříve odcestoval do USA, přičemž úřadům slíbil, že se na případná soudní jednání vrátí. Jednačtyřicetiletý Blythe podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové čelí obžalobě z ublížení na zdraví, které mělo za následek smrt. Hrozí mu pět až deset let vězení.

Tříměsíční lhůta je podle mluvčí určená k nařízení termínu soudního zasedání, nikoliv na samotné hlavní líčení. Projednání se může odehrát v tomto termínu, ale soud jej může nařídit i na pozdější datum. Soudci také mohou případ státnímu zastupitelství vrátit. "Nelze vyloučit, že věc může být po předběžném projednání vrácena žalobci k došetření," dodala Lhotáková.

Případ se týká úmrtí fanouška kapely před dvěma roky. Blythe tehdy údajně shodil při vystoupení z pódia mladíka, který později zemřel na následky zranění hlavy. Zpěváka zadržela policie letos na konci června v Praze, kde měla jeho skupina koncertovat.

Zpěvák se na soud údajně vrátí

Obvodní soud pro Prahu 8 jej pak poslal do vazby. Soud nejdříve rozhodl, že zpěvák může jít na svobodu, pokud zaplatí kauci zhruba čtyři milióny korun. Proti tomu se odvolal státní zástupce a případ znovu projednal soud, který stížnost na propuštění sice zamítl, ale zvýšil kauci na přibližně osm miliónů korun. Blythe poté peníze složil na účet soudu a po celkem pěti týdnech v české vazbě odcestoval zpět do USA.

Blythe podle rozhodnutí soudu nemá žádné omezující podmínky, mezi které obvykle patří například povinnost hlásit se v daných termínech na policejní stanici. Podle soudu není po dohodě s advokáty důvod k podezření, že by se Blythe v budoucnu vyhýbal trestnímu řízení. Zpěvák sám po návratu z Česka řekl, že se na soud do Prahy vrátí. Podle svých slov chce očistit své jméno, protože si není vědom, že by některému z fanoušků ublížil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám