Hlavní obsah

Voják průzkumník ztratil při výcviku orientaci, hledalo ho 400 lidí

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Armáda od úterý hledala třicetiletého průzkumníka, který se ztratil při výcviku ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Muže hledalo asi 350 vojáků a sedm desítek policistů. V poledne vzlétl i vrtulník s termovizí. Voják se ve středu po poledni sám ozval, jakmile měl signál mobilního telefonu.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Článek

„Třicetiletý voják, hodností četař, který je zařazen na pozici průzkumníka – specialisty hloubkového průzkumu, byl vysazen ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá s úkolem dostat se ve stanoveném čase do místa určení, kam však již nedorazil,“ řekla Právu v úterý mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková.

"Voják ve středu krátce po 12. hodině dosáhl místa s pokrytím telefonním signálem a navázal spojení s jednotkou," potvrdila Růžičková.

Voják podle ní uvedl, že při náročném nočním přesunu v nepříznivých klimatických podmínkách a nepřehledném terénu ztratil orientaci. Jeho předchozí pokusy o navázání spojení byly neúspěšné.

Prvotní pátrací akce byla neúspěšná. „Všechny výcvikové aktivity v prostoru byly pozastaveny a veškerá činnost se soustřeďuje na pátrání po vojákovi,“ popsala dopoledne mluvčí.

Hledal ho i vrtulník

„Zmizel někde v lesním terénu. Armáda nás požádala o pomoc. Nyní se monitoruje terén,“ řekla Právu ve středu před polednem bez dalších podrobností olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Po muži tak pátralo přes 400 lidí. Vojenský prostor má 327 kilometrů čtverečních.

V poledne vzlétl i policejní vrtulník s termovizí, jeho dřívější nasazení komplikovalo počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám