Hlavní obsah

Lihovarníci měli obrat stát o 200 miliónů, soud je osvobodil

– Brno
Právo, pko

Perfektně šlapající stroj na černou výrobu lihu zcela mimo veškeré účetnictví a daňové předpisy má na svědomí celkem 15 lidí převážně z jihu Moravy, kteří měli takto zpracovat více jak 800 tisíc litrů lihu a způsobit škodu na daních 213 miliónů korun. Brněnský krajský soud ale po několikaměsíčním jednání obžalované zprostil viny.

Článek

Hybateli celého řetězce měli být podle obžaloby Martin Hudeček jako ředitel lihovarnické společnosti a Antonín Biberle jako její jednatel.

„Po předchozí domluvě upravili výrobní zařízení na zpracování lihu jinak zajištěné úřední závěrou celních úřadů dosud blíže nezjištěným způsobem tak, aby z nich bylo možno líh volně stáčet. Pak v období od 9. března do 30. prosince 2004 nakoupili bez účetních dokladů a mimo evidenci celního úřadu surový líh, který tímto způsobem nebyl evidován v účetních dokladech,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Další konspirační cestou pak putoval rafinovaný líh k obchodníkům, kteří měli vědět, že byl vyroben mimo evidenci správce daně, přesto ho dál prodali výrobcům lihovin. Obžalovaní svou vinu popírali a senát v čele s Halinou Černou je nakonec za mříže neposlal, přitom jim hrozilo až deset let žaláře.

Jediným potrestaným byl nakonec Štefan Pavlík, který podle obžaloby dodal stovky tisíc litrů surového lihu. Nakonec se mu ale podařilo prokázat jen to, že mimo daňový sklad nechal umístit nádrž se 14 tisíci litru lihu, čímž stát přišel na dani o 3,5 miliónu korun. Soud ho za to potrestal podmínkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám