Hlavní obsah

Šuškalo se o něm leccos, říkají o hlavním obviněném v kauze metanol

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Obrovský šok prožívají obyvatelé jednoho z karvinských domů po odhalení, že jejich bývalý soused Rudolf Fian má být hlavním obviněným v metanolové kauze, která za sebou zanechala již 26 mrtvých a desítky hospitalizovaných. Někteří lidé, kteří zadrženého muže znají, se ale jeho zatčení vůbec nediví.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dům, ve kterém bydlel hlavní obviněný v metanolové kauze.

Článek

Slovák Rudolf Fian, kterého policie považuje za hlavního původce nebezpečných lihovin, se z domu na sídlišti Karviná-Ráj odstěhoval před několika měsíci. Podle sousedů si někde postavil rodinný dům. Nikdo ale neví kde.

„Manželka byla příjemná paní“

„To myslíte vážně, že ten metanol prodával on? Úplně se mi z toho zastavuje krev v žilách,“ řekla Fianova bývalá sousedka, která žije na jiném patře pětipodlažního domu. „Bydlel tady s manželkou, byla to taková příjemná paní. Mají spolu dvě děti, holku a kluka,“ dodala.

Někteří jiní lidé, kteří Fiana znají, ale překvapeni nebyli.

„Šuškalo se o něm všechno možné, včetně toho, že obchoduje s pančovaným alkoholem. Kšeftoval ale i s jiným zbožím. Znal jsem ho, chodili jsme spolu do školy. Nic bližšího ale nevím, už jsem s ním pár let nemluvil,“ řekl mladý muž, který v úterý seděl v nedalekém baru.

Fian zřejmě patřil od začátku mezi podezřelé. Nejdříve byl obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, kriminalisté ale u něj kvalifikaci zpřísnili. Nyní je obviněn z obecného ohrožení a hrozí mu až doživotí.

V bytě, kde Fian bydlel se svou manželkou a dvěma odrostlejšími dětmi, nyní žije manželčina sestra. Ta se ale o svém švagrovi nechce bavit. „Nic vám neřeknu. Ale stojím za ním. Je to slušný chlap, nic takového by neudělal,“ řekla a přibouchla dveře do bytu.

Rozdílné informace o manželovi

To v nedaleké škole, kde Fianova manželka pracovala do roku 2009 údajně jako sekretářka, mají o obviněném muži jiné mínění. „Abych byla upřímná, nedivím se tomu, i když ho znám jenom od vidění. Povídají se o něm různé věci,“ řekla bývalá kolegyně manželky obviněného.

„Tušili jsme, že v něčem podobném jede. Ale nic jiného vám neřeknu, už jenom kvůli ohledům na bývalou kolegyni a kvůli jejich dětem,“ dodala. Kromě Fiana policie podezřívá z namíchání smrtícího koktejlu také Tomáše Křepelu, majitele firmy Carlogic z obce Řitka. Oba muži jsou ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám