Hlavní obsah

Bartákova asistentka přiznala placený sex se šéfem

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

První z asistentek lékaře Jaroslava Bartáka (54), který čelí obžalobě z násilí na jedenácti ženách, v úterý u soudu přiznala, že se svým šéfem spala za peníze. Osmadvacetiletá žena zároveň uvedla, že i jí měl na zahraniční cestě ubližovat, když vyžadovala příplatek za některé sexuální praktiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Barták u soudu.

Článek

„Měla jsem finanční potíže, proto jsem odpověděla na jeho inzerát,“ uvedla s tím, že Barták hledal prostřednictvím inzerátů jednak milenku, jednak asistentku. Nastoupila k němu na přelomu jara a léta 2009, přičemž požadovala plat 50 tisíc korun, v němž budou zahrnuty i sexuální služby.

„Ve smlouvě jsem měla 12 tisíc hrubého, které mi v hotovosti dorovnával na 25 tisíc čistého. Těch 50 tisíc jsem nikdy nedostala, prý ať se podívám, kolik mám dovolené,“ uvedla mladá žena.

Ve vířivce mi strhával plavky, chytil mě za krk a snažil se mě utopit.
Svědkyně

Kromě klasického pohlavního styku poskytovala podle vlastních slov Bartákovi i některé netradiční služby včetně oboustranného análního styku s pomocí vibrátoru.

Na dovolené v Tunisu po ní měl požadovat líbání a pissing (sexuální praktika spojená s močením), za což prý chtěla zvláštní příplatek. S tím však Barták údajně nesouhlasil a později ji v hotelovém bazénu, právě v návaznosti na nespokojenost s jejími sexuálními službami, násilím svlékal a topil.

„Ve vířivce mi strhával plavky, chytil mě za krk a snažil se mě utopit,“ uvedla žena s tím, že se lékaři nakonec vysmekla a utekla z bazénu. „Byla tam ochranka hotelu, tak toho nechal,“ dodala svědkyně.

Barták obtěžoval i další zaměstnankyně

U Bartáka vydržela dva roky, chtěla prý odejít, ale nedařilo se jí sehnat jinou práci. Jako délesloužící „asistentka“ zažila v modřanské poliklinice, již Barták spoluvlastnil, i řadu mladých žen, které se vystřídaly na místech jeho „osobních asistentek“. Ty byly i podle samotného Bartáka výše postavenými pracovnicemi a častěji ho doprovázely i do společnosti.

Svědkyně sama prý nebyla natolik atraktivní, aby ji bral častěji na recepce, vykonávala spíš administrativní práci v jeho ordinaci a poskytovala mu sex. To však podle jejích slov neměly v popisu práce všechny zaměstnankyně.

„O mně věděly, že s ním spím. Netajila jsem to,“ podotkla svědkyně. O svých zážitcích s Bartákem prý s ostatními ženami i hovořila. „Vyprávěla jsem jim, jaký je milenec, že má problémy s erekcí a podobně,“ svěřila se soudu.

Ačkoli i mezi ostatními asistentkami byly podle ní ženy, které v minulosti například provozovaly striptýz, neplatilo to o všech. Násilí nebo psychický nátlak pak podle jejích slov zažívaly prakticky všechny.

Barták vypil až sedm lahví vína denně

„Byla na tom špatně, často plakala z toho, jak se k nám choval,“ řekla na adresu jedné ženy. „V pátek zůstala déle v práci, a když v pondělí přišla, měla modřiny a zraněný prst. Říkala, že proletěla oknem, pak ale přiznala, že ji zbil,“ dodala.

Další kolegyně ji prý přivolala, když musela bosa uprchnout z Bartákovy ordinace poté, co jí nalil do džusu omamný prostředek, sklenici pak společně odnesly na policii. Jak případ skončil, ale neuměla odpovědět.

Barták podle svědkyně osahával všechny asistentky, kterým to bylo nepříjemné. Hodně pil, na přelomu let 2009/10 prý až sedm lahví vína denně. Později o něco méně. K pití nutil i zaměstnankyně, ty pak často alkohol vylévaly do umyvadla.

„První dvě lahve šly. Pak byl agresivnější, nadrženější, dotíral na slečny, choval se chlípně. Když byl vzrušený, začal vždycky mlaskat,“ uvedla svědkyně. Někdy prý musela žádat firemního řidiče, aby jí s opilým Bartákem pomohl, když rozbil umyvadlo nebo usnul na toaletě. „Jednou spadl ze židle a usnul. Šla jsem domů a nechala ho tam. Druhý den byl ale jako vždycky zase v pořádku,“ podotkla žena.

Vysokoškolačka hledala sponzora

Asistentkám podle svědkyně ne vždy hned došlo, o co u Bartáka jde, a mnohé se později divily. Na druhou stranu mezi nimi byly i takové, které do sexuálně-pracovního vztahu vstupovaly vědomě.

Například na adresu vysokoškolské studentky, která však mezi poškozenými ženami nefiguruje, svědkyně uvedla: „Udržovala s ním intimní vztah. Říkala, že hledá nějakého sponzora, protože studuje a potřebuje peníze. Stěžovala si ale, že je na ni hnusný.“

Barták svědkyni chválil

Úterní výpověď svědkyně Barták obratem ocenil chválou. „Dělala u mě dva roky, byla velmi pracovitá, práci si nosila i domů. Byl jsem s ní velmi spokojen,“ dodal Barták. Přesto na svědkyni již dříve podal trestní oznámení, protože prý z polikliniky vynesla interní informace. Ona sama na něj oznámení nepodala.

„Byla upřímná v tom, že se mnou spala dobrovolně a za peníze,“ zhodnotil její svědectví Barták. Incident ve vířivce v Tunisu vysvětlil množstvím vypitého alkoholu. Asistentka podle něj vypila 16 až 18 panáků tequily, on prý pil campary s džusem."

Svědkyně přiznala osm džinů s tonikem, tequilu prý vůbec nepila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám