Hlavní obsah

Facebooková stránka zveřejňuje fotky kapsářů, jedná ale protiprávně

Novinky, val

Facebooková stránka Fotky zlodějů z podchodu na nádraží v Brně byla založena teprve před několika dny a už má přes tři a půl tisíce fanoušků. Ti mohou na webu zveřejňovat fotografie údajných zlodějů, kteří se měli dopustit krádeže v problematické brněnské lokalitě u hlavního nádraží. Lidé si projekt chválí, zákon ovšem mluví jinak.

Foto: www.facebook.com

Facebooková stránka, kam lidé posílají snímky údajných zlodějů.

Článek

„V podchodě na nádraží se krade. Už mě to štve. Policie nemá usvědčující fotky, aby je mohla potrestat,“ napsal autor projektu v úvodu stránky. „Vždy, když čekám na šalinu, tak koukám na schody a fotím je. Sice nemám dobrej foťák na mobilu, ale občas se povede nerozmazaná fotka ;),“ dodal autor a vyzval ostatní, aby si při čekání na tramvaj počínali stejně a pořízené fotografie posílali na dotyčnou stránku.

Na web se od té doby dostalo již několik fotografií od různých uživatelů. Na některých jsou vidět tváře údajných zlodějů, jinde je zaznamenán dokonce samotný akt, kdy dotyčný vytahuje cennosti ze zavazadel procházejících lidí.

Autor stránky si od toho slibuje eliminaci krádeží v problematické lokalitě. „Třeba nasbíráme dostatek důkazů, aby je mohli pozatýkat, a konečně budeme žít ve městě, kde se nemusí člověk bát o své věci,“ tvrdí.

Jednání je protizákonné

Jenže situace je poněkud složitější. Jak Novinkám potvrdil Kamil Kopecký, odborník na prevenci rizikové virtuální komunikace z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, takové jednání je protiprávní. „Existuje zákon na ochranu osobnosti a ochranu osobních údajů a tento zákon říká, že nemůžeme bez svolení jiných osob zveřejňovat jejich fotografie na internetu, na veřejných službách a podobně,“ vysvětlil.

Výjimku tvoří využití těchto záznamů k účelům úředním na základě zákona či využití záznamů pro vědecké a umělecké účely, případně rozhlasové či televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.

Hlavní problém vidí v tom, že u fotografií není ověřeno, zda se dotyčný skutečně dopustil krádeže. Navíc, i kdyby tomu tak bylo, policie nemůže takové snímky použít jako důkaz. „Potřebují chytit toho člověka nejlépe při činu, ideálně v situaci, kdy má ruku v kabelce,“ přiblížil Kopecký. „V situaci, kdy prostě vyfotíte někoho na ulici a napíšete pod to, že to je zloděj, tak to bohužel není žádný důkaz a nemůže posloužit v rámci trestního řízení,“ dodal.

Jeho slova potvrdila i mluvčí brněnských policistů Andrea Straková, která o zmíněné stránce ví. „Není to žádný přímý důkaz, kterého by se mohla policie chytit, na základě kterého by mohla případně někoho obvinit,“ řekla Novinkám. „Sami máme vytipované osoby, které se dopouští takového jednání, takže nám ani nejsou některé osoby z fotografií neznámé,“ dodala.

Problémy může mít autor stránky

Vše se tak nakonec může jedině obrátit proti autorovi stránky. „Je potřeba oddělit dvě věci: je to určitě dobrá aktivita zaměřená na prevenci kriminality, lidé vědí, že si mají dát pozor na ty konkrétní lidi, ale na druhou stranu z hlediska zákona je to prostě nelegální a je to prostě špatně,“ řekl Kopecký.

Podle policejní mluvčí by ale musel zasáhnout Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ten však dosud neeviduje žádnou stížnost proti autorovi stránky. "Platí, že nikdo není oprávněn sám rozhodovat o tom, kdo je například zloděj nebo dlužník. Fotografie domnělého zloděje by tedy měla být vždy předána policii, nikoli zveřejňována. Další postup je pak na policii a následně soudu," dodal mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám