Hlavní obsah

Předseda sdružení měl jít příkladem Romům, teď mu hrozí 10 let za podvody

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Podvodně vylákané milióny z veřejných prostředků bude muset před soudem vysvětlovat předseda Romského občanského sdružení (ROS) v Karlových Varech Ladislav Bílý. Muže, který měl jít příkladem ostatním Romům a zlepšovat jejich reputaci ve společnosti, obžaloval státní zástupce z dotačního podvodu. Hrozí mu až deset let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Poškozené organizace už začaly neoprávněně vyplacené dotace vymáhat

Článek

„Soudní jednání je nařízeno na příští měsíc,“ potvrdila Právu mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Bílý získal peníze na různé projekty, ačkoliv pro to sdružení nesplňovalo podmínky. Všechny překážky odstranil romský předák falšováním různých dokumentů a podkladů. Finanční příspěvky dostávalo ROS od města, krajského úřadu a ministerstva práce a sociálních věcí. Peníze byly vypláceny v období let 2007 až 2010. Celkem se jednalo o částku okolo deseti miliónů korun a na dalších deset miliónů měl Bílý políčeno. Jejich vyplacení ale úředníci stopli, když zjistili, že některé údaje v žádostech nejsou pravdivé.

Sdružení je zadlužené

Podle spisu Bílý zfalšoval úřední dokumenty, které měly potvrzovat, že sdružení nemá žádné dluhy, což byla základní podmínka pro získání dotace. Ve skutečnosti jej ale bombardoval finanční úřad kvůli daňovým nedoplatkům a více než statisícový dluh měl také u správy sociálního zabezpečení.

Poškozené organizace už také začaly neoprávněně vyplacené dotace od ROS vymáhat. V jeho sídle úřadoval na sklonku loňského roku exekutor, který zabavil veškeré zařízení. Poslal ho tam karlovarský krajský úřad, který chce po ROS zpátky přes milión korun na vybudování vzdělávacího střediska pro Romy, které nikdy nefungovalo. Ani u dalších projektů, na které Bílý žádal veřejné peníze, není zcela jasné, zda byly skutečně realizovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám