Hlavní obsah

Policie odhalila největší pěstírnu marihuany, byl v ní zazděný zahradník

Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek
Karlovy Vary
Aktualizováno

Policisté odhalili v Karlovarském kraji dosud největší pěstírnu marihuany v Česku. Pátrání trvalo několik měsíců a kriminalisté koncem května zadrželi 13 lidí, kteří drogu pěstovali pomocí elektřiny z naftových agregátů. V jedné části pěstírny byl dokonce zazděný zahradník.

Policie odhalila obří pěstírnu konopí se zazděným zahradníkemVideo: NPC

 
Článek

Policisté zabavili 5600 rostlin konopí, ze kterého by podle policie bylo možné získat minimálně 500 kilogramů marihuany v ceně zhruba 40 miliónů korun. Informoval o tom mluvčí Národní protidrogové centrály Michal Hammer.

"O bezohlednosti jejich počínání svědčí zazděný vietnamský zahradník v jedné z pěstíren," řekl mluvčí. Muž byl podle něj otrokem, kterého skupina zadržovala v uzavřené pěstírně, aby se staral o rostliny. Jídlo dostával skrz výtahovou šachtu.

Foto: Národní protidrogová centrála

Místnost, kde byl zazděný zahradník.

Pachatelé byli zadrženi ve svých bydlištích v Karlových Varech a obci Dolní Žďár. "Tato skupina se zabývala pěstováním netechnického konopí a následnou výrobou a distribucí marihuany převážně na území Karlovarského a Ústeckého kraje. Část produkce byla vyvážena do Německa," dodal Hammer.

Foto: Národní protidrogová centrála

Pachatelé měli k dispozici několik pěstíren.

Ojedinělý není jen počet zabavené marihuany, ale také způsob dodávky energie. Skupina používala tři naftové agregáty, kdy nejvýkonnější z nich byl dovezen z Číny. Další tři měli pachatelé objednány, protože měli připravenou další pěstírnu k uvedení do provozu.

Hlavními organizátory byli dva Češi, kteří zajišťovali objekty k pěstování včetně technického vybavení a také obstarávali síť odběratelů. Pachatelé měli strategický plán, kterým získávali odběratele v ČR i Německu, a plánovali finanční tok peněz. Každá pěstírna fungovala jako samostatná buňka.

Při domovních prohlídkách policie zajistila čtyři kompletní velkokapacitní pěstírny konopí včetně 5600 ks rostlin konopí v různých fázích růstu, agregáty, jeden vysokozdvižný vozík, tři vozidla, finanční prostředky ve výši 700 tisíc korun a nádrže s obsahem cca 5 000 litrů nafty.

Foto: Národní protidrogová centrála

Pachatelé měli k dispozici několik pěstíren.

Dvanáct ze třinácti zadržených osob vietnamské a české národnosti bylo karlovarským soudem vzato do vazby, policie nevylučuje, že se počet stíhaných osob ještě zvýší.

„Všichni pachatelé byli obviněni ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V případě prokázáni viny jim hrozí až 12 let vězení,“ uzavřel Hammer.

Foto: Národní protidrogová centrála

Odhalená pěstírna marihuany

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám