Hlavní obsah

První domobrana v Česku čeká na povolení z ministerstva vnitra

Právo, Šárka Tonarová
Chomutov

Zadarmo, jen pro pocit, že nebrblají u piva, ale snaží se něco změnit, se brzy vydají do ulic severočeského Chomutova hlídky historicky první české domobrany. V pondělí či v úterý by mělo sdružení Domobrana dostat dopis z ministerstva vnitra s potvrzením, že jej úřad zaregistroval a může začít nabírat dobrovolníky. Pak mohou hlídky podle zakladatele sdružení Petra Kubaczky začít dohlížet na bezpečnost v ulicích města.

Foto: Právo

Příslušníci domobrany budou mít reflexní vesty s nápisy.

Článek

„Věříme, že už samotný pohyb hlídek po okrajových nebo nebezpečných částech města bude působit preventivně. Nebudeme mít jiná práva, než mají ostatní občané, ale věříme, že to postačí,“ řekl Právu. Magistrátu Kubaczkova aktivita nevadí.

„Z našich setkání vyplynulo, že si je vědom toho, že domobrana nemá oporu v legislativě a nese příliš mnoho rizik pro dobrovolníky i organizátory. Cílem sdružení Domobrana není to, co v každém evokuje jeho význam, ale snaha sdružovat lidi dobré vůle a konat obecně prospěšné aktivity. A my dlouhodobě vyzýváme občany našeho města ke všímavosti ke svému okolí a k individuální spolupráci s městskou policií,“ uvedl chomutovský primátor Jan Mareš (ČSSD).

Domobranu poznají lidé podle vest s nápisem Domobrana, bezpečí ulicím a Stop kriminalitě, rasismu, nepořádku. Podle Kubaczky se druhým z hesel vyřadí z řad případných zájemců radikálové.

„Žádný takový člověk nebo rasista si neobleče vestu s nápisem Stop rasismu. Zároveň lidé pochopí, že nebojujeme proti někomu, ale proti něčemu,“ uvedl. Kolik lidí nadchne? Zatím není jasné, kolik lidí Kubaczka pro svou ideu nadchne.

Psi, obušky a spreje na obranu

„Zahájíme nábor na adrese domobranec@email.cz. A podle počtu dobrovolníků budeme stavět hlídky,“ uvedl. Kromě vesty by podle Kubaczkova plánu měli mít členové domobrany psy a také prostředky pro osobní ochranu, například pepřové spreje nebo teleskopickou tyč.

„Nerad bych, aby se dobrý úmysl obrátil proti nám a naši lidé byli napadáni, aniž by se měli čím bránit,“ připustil. K myšlence zřídit domobranu ho přivedlo napadení a oloupení jeho dcery dvěma ženami v městském parku. „Policie ani strážníci nemají dost lidí na pokrytí všech problematických míst. A bezpečnostní situace je v Chomutově neutěšená jako v celé řadě dalších severočeských měst. Souvisí se skladbou obyvatelstva i se sociální situací,“ uvedl s tím, že by domobrana chtěla spolupracovat jak s městem, tak s jeho obecní policií i s republikovými policisty.

Kubaczka je po těžké nemoci v invalidním důchodu, ale devatenáct let pracoval jako strážník městské policie. S neochotou dodržovat základní pravidla soužití i s agresivitou některých obyvatel se setkal několikrát.

Nejvážnějším byl incident z roku 2008, kdy hlídku napadla na jirkovském sídlišti Na Borku skupina opilých nájemníků. Rámusící oslavenci se odmítli uklidnit a pustili se i do hlídky městské policie. Strhla se rvačka, během níž Kubaczka inkasoval ránu do hlavy dřevěnou násadou. S rozbitou hlavou se sesunul k zemi a dva útočníci se na něj vrhli a bušili ho pěstmi.

Zachránili ho lidé, kteří ho vtáhli do bytu. Opilci se snažili dveře vyrazit. Běsnění rváčů zastavily až čtyři hlídky policistů.

Vnitro sdružení zaregistruje

Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka Právu řekl, že tři odbory úřadu – bezpečnostní politika, prevence kriminality a všeobecná správa – zkoumaly, zda sdružení zaregistrovat. A to kvůli kontroverznímu názvu.

„Zjistili jsme, že činnosti, které deklarují ve stanovách, by neporušily české zákony. Není důvod sdružení nezaregistrovat,“ zdůvodnil Řepka. Registraci má ministerstvo podle něj vydat v nejbližších dnech.

Anketa

Považujete zřízení domobrany za dobrý nápad?
Ano, zvláště v problémových oblastech.
81,4 %
Ne, nikdo by neměl zaskakovat za policii.
18,6 %
Celkem hlasovalo 23079 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám