Hlavní obsah

David Rath měl mít u sebe při zatčení sedm miliónů korun v krabici od bot

Právo, jov, rav, rap, trj
Aktualizováno

Protikorupční policie v pondělí zadržela v souvislosti s korupcí poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha. Informaci potvrdila Právu ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová s tím, že poslanec byl v úterý dopoledne obviněn. Podle důvěryhodného zdroje Práva byl hejtman zadržen přímo při předávání peněz.

Policie přivezla Ratha k domovní prohlídceVideo: Metropol TV

 
Článek

Státní zástupkyně po poledni uvedla, že v případu jde o desítky miliónů korun. Server Lidovky.cz uvedl, že policie při zatýkání našla u hejtmana částku kolem sedmi miliónů korun v krabici od bot. Server Českápozice.cz zase s odvoláním na důvěryhodné zdroje uvedl, že byl poslanec dopaden při přebírání pětimiliónového úplatku. Podobnou částku potvrzují i další zdroje z ČSSD.

V takovém případě by Rathovi podle trestního zákoníku hrozilo až dvanáctileté vězení.

V případě zadržení poslance při činu nebo bezprostředně po jeho spáchání nemusí policie žádat Sněmovnu o jeho vydání, ale jen o souhlas se zadržením, přičemž musí bezodkladně informovat předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Policisté přivádějí na služebnu v Praze jednoho ze zadržených.

Společně s Rathem skončilo v rámci rozsáhlé razie na policejní služebně dalších sedm lidí, čtyři muži a tři ženy. Podle informací Práva jsou mezi zadrženými také ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a Rathův spolupracovník, bývalý poslanec Petr Kott.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová na archivním snímku z 10. března 2011.

„Bylo zadrženo osm lidí, pět mužů a tři ženy a je mezi nimi i poslanec Parlamentu České republiky,“ řekla Bradáčová na dotaz Práva, zda policie zatkla Davida Ratha.

Mluvčí Berill Mascheková mluví o zadržení Davida RathaVideo: Novinky

Rath už byl obviněn

"Dotyčný poslanec již byl obviněn, zatím nebudu říkat z jakého trestného činu," řekla Právu o pár hodin později Bradáčová.

„Jsou podezřelí či už obvinění z trestných činů poškození finančních zájmů Evropské unie, korupce (podplácení a přijetí úplatku), sjednání výhody při zadání veřejné zakázky,“ řekla Právu Bradáčová s tím, že další podrobnosti dodávat nebude.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej Právu potvrdil, že od pondělí probíhá "rozsáhlá realizace". Podle informací Práva probíhají razie ve Středočeském a Ústeckém kraji.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Policisté přicházejí 15. května do sídla Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Počet zadržených je podle Bradáčové zatím konečný. Žalobkyně nejprve neupřesnila, kolik lidí bylo obviněno, neboť zatím probíhají výslechy. Odpoledne bylo podle ČTK obviněno i dalších sedm zadržených osob.

Policisté se od rána pohybovali i v  místě Rathova bydliště ve středočeské Hostivici. Kolem čtvrté odpoledne se podle České televize na místo kriminalisté vrátili zřejmě i s Davidem Rathem. Celá ulice je uzavřena.

Foto: Tomáš Jůnek, ČTK

Policisté před vchodem do vily Davida Ratha ve středočeské Hostivici.

Ministerstvo financí zareagovalo

Ministerstvo pro místní rozvoj, které čerpání z evropských fondů zastřešuje, zatím podle své mluvčí Jany Jabůrkové žádné bližší informace od policie nemá. „V tuto chvíli čekáme na podrobnosti od státního zastupitelství nebo policie. Jakmile budeme mít k dispozici bližší informace, začneme celou záležitost prověřovat,“ uvedla Jabůrková.

Ministerstvo financí preventivně pozastavilo certifikaci výdajů Regionálního operačního programu Střední Čechy. "Zastavení certifikace neznamená pozastavení plateb příjemcům," uvedl náměstek Jan Gregor.

Stal se obětí šikany, zvažuje rezignaci, uvedla mluvčí

Vedení kraje prostřednictvím mluvčí Berill Maschekové se proti postupu policie v úterý ohradilo.

„David Rath se včera ve večerních hodinách stal obětí policejní šikany. Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci, kdy policie pod vedením ministra (Jana) Kubiceho zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců. Policejní komando zadrželo Davida Ratha, takovýmto způsobem jej chce politicky zlikvidovat. David Rath nemá zájem zesměšňovat se vysvětlením, které by některými novináři mohlo být interpretováno jako výmluvy, proto zvažuje rezignaci ze všech svých funkcí tak, aby nepoškodil ČSSD před nastávajícími volbami. V okamžiku, kdy bude policií propuštěn, je připraven toto probrat s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou,“ uvedla Mascheková.

Mascheková dále uvedla, že policie akci na hejtmanství zahájila v jednu hodinu v noci na základě povolení soudu. Od té doby prohlíží kanceláře. „Zavřeli se tam a nikdo neví, co tam dělají,“ uvedla mluvčí. Podle jejích informací není mezi zadrženými nikdo další z hejtmanství.

Rath měl v úterý ráno vypnutý mobil, a nebylo tak možné se jej zeptat na podrobnosti výslechu.

Ústava ČR, článek 27
Poslance nebo senátora lze zadržet, jen byl-li dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté. Příslušný orgán je povinen zadržení ihned oznámit předsedovi komory, jejímž je zadržený členem; nedá-li předseda komory do 24 hodin od zadržení souhlas k odevzdání zadrženého soudu, je příslušný orgán povinen ho propustit. Na své první následující schůzi komora rozhodne o přípustnosti stíhání s konečnou platností.

Anketa

Je podle vás zadržení Davida Ratha šikanou opozice?
ano
11,1 %
ne, policie jen dělá svou práci
88,9 %
Celkem hlasovalo 110091 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám