Hlavní obsah

Světový pohár horských kol na Vysočině má z ostudy kabát, ukradeno vybavení za 1,63 mil.

Nové Město na Moravě (Žďársko)
Aktualizováno

Terčem zlodějů na Vysočině se stal Světový pohár horských kol, který se konal o víkendu v okolí Nového Města na Moravě na Žďársku. Závodníkům z Nizozemska, Velké Británie a USA ukradli kola a vybavení zhruba za 1,63 miliónu korun. V neděli to řekla mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Pořadatelé závodu přitom podle jeho mluvčího kladli na zajištění bezpečnosti v areálu velký důraz.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

V sobotu mezi 19:00 a 21:30 ukradl zloděj prototyp kola za 505 000 korun Američanům přímo v Novém Městě na Moravě. "Vše se událo zřejmě bez použití násilí, zloděj asi rozepnul zip v boční stěně servisního stanu, který byl přímo na závodišti před hotelem SKI," popsala mluvčí jeden z případů. Ve stanu se v tu dobu konala prezentační akce pro uzavřený okruh lidí. Kolo bylo uvnitř volně zavěšené.

K dalšímu případu krádeže vyjížděli o víkendu kriminalisté do Tří Studní. Neznámý pachatel tam v noci na neděli vypáčil uzamčené dveře kolárny hotelu. Z ní odcizil sedm horských jízdních kol různých značek. Kola patřila Britům. Škodu vyčíslili na 820 000 korun.

Kradly se ráfky i pneumatiky

Vzpomínku na Světový pohár v Česku budou mít i Nizozemci. Zloději kradli tentokrát u hotelu ve Vojtěchově, zřejmě v noci na sobotu. Pachatel rozbil plechové neprůhledné okno zadních dveří dodávkového vozidla Renault Master. Otvorem pak dokázal odjistit z vnitřní strany auta zámek dveří. Majiteli ukradl tašku na přenášení ráfků horských kol, čtyři ráfky značky Roval Control s pneumatikami, kotoučovými brzdami a přehazovačkou s deseti převody. Krádeží věcí a poškozením vozidla způsobil majiteli škodu 176 250 korun.

Nizozemský sportovní tým někdo okradl v sobotu večer i na parkovišti u Hotelu Ski. Z volně přístupného servisního stanu sportovního týmu zmizelo závodní jízdní horské kolo značky Superior. Kolo mělo karbonovou konstrukci, bylo bílé barvy s černými nápisy a kompletním vybavením. Klubu způsobil zloděj škodu 125 000 korun.

"Kriminalisté všechny krádeže, které se staly o víkendu v oblasti konání Světového poháru horských kol, důkladně analyzují a prověřují, zda je nemá na svědomí stejný pachatel nebo stejná skupina pachatelů," řekla mluvčí.

S krádežemi se vrcholné cyklistické závody potýkají pravidelně. Před měsícem v Itálii byla zcizena kola týmu Multivan Merida. Před dvěma lety na závodě v Kanadě zmizela dokonce kola i s celým kamionem.

"Areál (v Novém Městě na Moravě) byl speciálně oplocen a hlídaly jej ve dne i v noci pracovníci bezpečností agentury. Jakákoli bezpečnostní opatření ale ztrácejí na účinnosti, pokud se obezřetně nechovají samy závodní týmy. V případě krádeží na Vysočině hrálo velkou roli právě podcenění rizik ze strany týmů," uvedl tiskový mluvčí závodu Jan Němec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám