Hlavní obsah

Otčím z Kladna si z osmiletého chlapce udělal otroka na stavbě, půjde do vězení

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Velmi svérázně si počínal při výchově teprve osmiletého chlapce sedmatřicetiletý muž z Kladna. Po dohodě se svou družkou, která ho výchovou syna pověřila, si z dítěte udělal otroka na stavbě, přikazoval mu vykonávat těžké fyzické práce nepřiměřené jeho věku a jejich nesplnění tvrdě trestal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soudy muže potrestaly 3,5 roky vězení, tyran se ale s trestem nechtěl smířit, a proto podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS). Ten ho ale v neveřejném zasedání smetl ze stolu, jak Právu potvrdil mluvčí NS Petr Knötig. Za mřížemi musí strávit 3,5 roku i matka týraného hocha.

„Nezletilému nadával velmi hrubými výrazy, trestal ho za nicotné prohřešky zjevně nepřiměřenými tresty. Přikazoval mu vykonávat těžké fyzické práce nepřiměřené jeho věku, za jejichž neprovedení ho opět trestal zjevně nepřiměřenými tresty, vyžadoval po něm, aby se řídil „rozvrhem“ a „sešitem pravidel“, které pro nezletilého s družkou sestavili,“ popsal týrání Knötig s tím, že za nedodržení úkolů nebo jejich neprovedení v přesném časovém limitu byl hoch následně trestán. To u něj vyvolalo syndrom týraného dítěte a chlapec nakonec o prázdninách před dvěma lety z domu utekl.

Dřepy a bití vařečkou

Tresty za prohřešky byly opravdu drakonické, 300 i více dřepů nebo kliků či bití vařečkou, řemenem nebo bezovým prutem přes obnažené hýždě. Tresty padaly i za nesplnění úkolů prací při rekonstrukci domu, úklidu zatopeného sklepa nebo vynášení septiku.

„Bití zanechalo na těle nezletilého podle zjištění soudu rozsáhlé podkožní výrony krve v obou hýžďových krajinách a na zadní straně obou stehen a dále i hematomy na kůži obličeje a paží,“ dodal Knötig.

Muž ve svém dovolání tvrdil, že byl krácen na právech své obhajoby, když při jeho prvním výslechu neměl obhájce a jeho advokát nebyl ani při výslechu některých svědků. Stěžoval si i na domovní prohlídku a znalecké posudky, NS ale jeho námitky odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám