Hlavní obsah

Žena obžalovaná z vraždy svých čtyř dětí si z paměti vybavuje jen taneční

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Před senátem královehradeckého krajského soudu ve čtvrtek stanula sedmatřicetiletá Romana Z., která loni v září v obci Široký Důl na Svitavsku podle obžaloby zavraždila své čtyři děti. Před soudem vypověděla, že si na tragickou událost vůbec nepamatuje a na nic si nevzpomíná. O neštěstí se podle svých slov dozvěděla až ze spisu.

Soud se ženou, která zabila své čtyři dětiVideo: Jan Dušek, Novinky

 
Článek

Obžalovaná přišla k soudu velmi slušně oblečená, ale působila velice zmateně, odpovídala tiše a zakřiknutě a soudce jí musel otázky často opakovat.

„Je to pro mě nepředstavitelné a nepochopitelné. Nedovedu si představit, že bych mohla někomu ublížit, natož dětem,“ uvedla obžalovaná. Na otázky soudu odpovídala, že si ze svého života vybavuje jen ústřižky vzpomínek, například na taneční nebo svou babičku.

Prý si nic nepamatuje

„Nepamatuji si, jestli jsem měla děti nebo partnera, ani kde jsem bydlela. Vše se mi motá v hlavě. Nevím vůbec, co je realita,“ pokračovala Romana Z. s tím, že jí chybí obrovský kus života.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaná žena, která měla zavraždit své čtyři děti, přichází k soudu

Policie již dříve uvedla, že podle znalců je obžalovaná trestně odpovědná. Advokát Bohumil Budínský, který byl obžalované přidělen, odmítl, že by slova o ztrátě paměti byla jen taktikou. „Rozhodně si to nemyslím, kvůli tomu jsem žádal výslechy znalců, možná budeme požadovat i revizní posudek,“ sdělil novinářům.

Tři děti podle obžaloby ubodala, čtvrté udusila

V posudcích podle něj chybí zdůvodnění, jak znalci došli ke svým závěrům, že žena netrpí duševní chorobou a v době činu měla podstatně snížené ovládací schopnosti.

Podle obžaloby žena 2. září 2011 napadla v rodinném domě postupně své čtyři děti ve věku od dvou měsíců do osmi let. Tři děti ubodala, čtvrté udusila. Následně se pokusila spáchat sebevraždu. Zachránili ji policisté poté, co skočila z pětimetrové výšky na zem.

Děti zavraždila brutálním způsobem.
žalobkyně

Ženin druh našel čtyři zavražděné děti na různých místech stavení v jinak poklidné obci. Případ patří k nejotřesnějším násilným činům posledních desítek let. Zasahující policisté po ohledání místa činu uvedli, že si nevzpomínají na čin s tolika dětskými oběťmi.

„Obžalovaná děti zavraždila brutálním způsobem,“ řekla novinářům státní zástupkyně Lenka Faltusová s tím, že k samotné motivaci by se měli vyjádřit svědci.

Prožívám nejhorší období svého života.
matka obžalované

Předseda senátu hradeckého soudu četl listinné důkazy, například úryvek z dopisu, který psala obžalovaná svým známým poté, kdy byla informována o tom, co se stalo. „Mé zranění nic není, daleko větší bolest je ta, co mám uvnitř,“ stálo v dopise.

Soudce přečetl i omluvu matky obžalované. „Prožívám nejhorší období svého života, nejsem schopná o smrti vnoučat vypovídat,“ napsala soudu matka Romany Z., která se psychicky zhroutila stejně jako její manžel. Oba odmítli u soudu kvůli svému zdravotnímu stavu vypovídat.

Ženě v případě prokázání viny hrozí až výjimečný trest vězení, hlavní líčení je nařízené s přestávkami až do 11. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám