Hlavní obsah

Dívka porodila dítě do záchodu a pak je vyhodila oknem, hrozí jí 20 let

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Před senátem pobočky krajského soudu v Táboře se v pondělí začala hájit 20letá Lucie Vaňková. Podle obžaloby zavraždila novorozeně a nyní jí tak hrozí až dvacet let vězení. V pátek senátu řekla, že 24. září loňského roku porodila dítě do záchodové mísy a pak je prohodila otevřeným oknem na zahradu u bytovky v Dražicích na Táborsku.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Lucie Vaňková se zodpovídá z vraždy novorozeněte před soudním senátem v Táboře.

Článek

„Přišlo to na mě ráno. Šla jsem na záchod a pamatuji si jen, že porod šel dost rychle a dítě vyšlo nohama napřed do záchodové mísy. Potom jsem přetrhla pupeční šňůru a vyhodila ho ven oknem,“ odpovídala na dotaz soudce Vaňková. Rodila na záchodě bytu rodičů jejího čtrnáctiletého přítele.

„Když jsem porodila, všichni už vstávali, a proto jsem neměla jinou možnost, než dítě vyhodit oknem. Nechtěla jsem, aby na to přišli,“ konstatovala obžalovaná. Podle ní nejevilo už během těhotenství žádné známky života a ani po porodu. Mělo zavřené oči, nekřičelo a nehýbalo se. Pravděpodobně to byla holčička,“ poznamenala Vaňková.

Zmínila, že původně chtěla dítě porodit a pak ho dát v nemocnici k adopci. „Nechtěla jsem proto, aby se vědělo, že jsem těhotná,“ je přesvědčená vyučená kuchařka. Po domácím porodu dívka zkolabovala a museli ji převézt do nemocnice, kde jí vyoperovali placentu. Mrtvé dítě nalezli u domu následně policisté.

Bydlela se čtrnáctiletým

Vaňková se před soudem zodpovídá i z pohlavního zneužívání. Už jako těhotná si našla nového přítele, u kterého bydlela už v době porodu, a bylo mu pouhých čtrnáct let. Přestože chodil ještě na základní školu, opakovaně s ním souložila. „Jeho sestra mi říkala, že se to nesmí. Mně to bylo jedno, milovala jsem ho,“ podotkla k dalšímu bodu obžaloby Vaňková.

Ta také donutila svého ještě školou povinného přítele, aby okradl její rodiče o 38 tisíc korun.

Soud bude v úterý pokračovat výpověďmi soudních znalců. Ti například řeknou, zda se dítě narodilo mrtvé, či nikoliv. Jak uvedl předseda senátu Zdeněk Kučera, když vše půjde podle rozvrhu, mohl by v úterý odpoledne padnout i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám