Hlavní obsah

Policie obvinila hlavního hygienika Víta kvůli zakázkám, hrozí mu 10 let

• Aktualizováno

Hlavní hygienik České republiky Michael Vít čelí obvinění, policie ho stíhá kvůli údajnému zmanipulování zakázek pro ministerstvo vnitra za zneužití pravomocí a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Uvedla to v pondělí televize Nova. V případě prokázání viny by Vítovi hrozilo až desetileté vězení.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

Policisté začali prošetřovat hlavního hygienika loni. Na Víta podala na jaře trestní oznámení organizace Transparency International.

Konzultace za milióny

Hlavní hygienik si údajně najal externího poradce Otakara Vychodila. Spolupráce trvala od roku 2003 a poradce si za konzultace, často jen po telefonu, vydělal do roku 2009 celkem přes dva milióny korun. Na stejnou práci má přitom hlavní hygienik na ministerstvu zvláštní odbor.

V době, kdy smlouva s Vychodilem vznikla, navíc vedla zmíněný odbor Vychodilova manželka Karla Říhová.

"Necítím se vinen,“ řekl Nově Vít s tím, že záležitost bude nepochybně dál vyšetřována.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), dosud za Vítem stál, tentokrát se k jeho dalšímu působení ve funkci nevyjádřil.

Michael Vít (* 31. října 1951)
Vystudoval Lékařskou fakultu hygienickou Univerzity Karlovy v Praze (dnes 3. lékařská fakulta UK, 1976); titul PhD. získal na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě
Začínal v oddělení pracovního lékařství frýdecko-místecké okresní hygienické stanice, kterou poté v letech 1980 až 1990 vedl; od roku 1990 působil deset let na Krajské hygienické stanici v Ostravě; od března 2000 je hlavním hygienikem ČR a náměstkem ministra zdravotnictví; v letech 2001 až 2002 také dočasně vedl Státní zdravotní ústav
Je ženatý, má dvě dcery. Pochází z lékařské rodiny, jeho otec přišel o první manželku a dcery během holocaustu.
V posledních letech čelil Vít jako hlavní hygienik kritice například ze strany zemědělců, kterým se nelíbily jeho výroky o možných zdravotních rizicích čerstvého mléka z farmářských automatů.
V roce 2010 vzbudil pozornost, když sám onemocněl takzvanou prasečí chřipkou, krátce předtím, než se proti ní měl nechat očkovat. V té době se přitom uvažovalo o povinném očkování lidí, důležitých pro chod státu; rozhodnutí o takovém kroku bylo právě na Vítovi jako hlavním hygienikovi.
Zdroj: ČTK

Hlavního hygienika jmenuje vláda a je mu podřízena síť 14 krajských hygienických stanic (jejichž ředitele jmenuje a odvolává). Ty mají na starosti například sledování zdravotního stavu obyvatel, dozor nad veřejným stravováním nebo podmínkami zaměstnanců na pracovištích. Hygienické stanice také zajišťují očkování a sledují šíření nakažlivých nemocí. Zaměstnávají přes 2000 lidí a jejich rozpočet je pro letošní rok přibližně 1,1 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám