Hlavní obsah

Daňové úniky za půl miliardy rozplétá ostravský soud

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ pravděpodobně nejrozsáhlejších daňových úniků v novodobých českých dějinách začal rozplétat Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl kontroverzní podnikatel Radomír Vybíral, jeho syn Roman Vybíral a dalších pět lidí. Škoda je v obžalobě vyčíslena na více než půl miliardy korun, to je ovšem pouze prokázaná část skutečné škody, kterou daňová správa původně odhadovala na několik miliard.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Radomír Vybiral a jeho syn Roman Vybíral jsou přiváděni ke Krajskému soudu v Ostravě.

Článek

Svým rozsahem případ připomíná podvody s lehkými topnými oleji z poloviny devadesátých let. Podle původních informací se podvody s daněmi, kterých se měla skupina obchodníků s palivy dopustit, šplhají až ke škodě ve výši několika miliard. K soudu se ale tento týden dostala jen malá část původního podezření.

„Vycházíme z výsledku dokazování. Je to nejmenší prokazatelně vyčíslená škoda,“ řekl státní zástupce Karel Kalda.

Účelové obchodní operace

Podnikatele Radomíra Vybírala a jeho syna přivedla eskorta k soudu z vazby. Ostatní obžalovaní, Tomáš Šenk, Evžen Uher, Dušan Gajdošík, Jan Hofman a Roman Zezula jsou souzeni na svobodě. Obžalovaní podle státního zástupce ošidili stát tak, že při prodeji pohonných hmot nezapočítávali do základu daně pro výpočet daně z přidané hodnoty spotřební daň. Ta je přitom vyšší než cena samotného benzínu.

„Nakupovali pohonné hmoty do daňového skladu společnosti ČEPRO. V té době tam ještě bylo možné obchodovat bez spotřební daně. V daňovém skladu podle obžaloby mělo dojít k řadě účelových obchodních operací mezi spřízněnými podnikatelskými subjekty. Pohonné hmoty pak byly prodávány odběratelům, aniž by byla do výsledné ceny započtena spotřební daň,“ dodal Kalda.

Hofman trestnou činnost popřel

Na tento týden jsou naplánovány výslechy všech obžalovaných, kteří se považují za nevinné. V úterý u soudu vypovídal například Jan Hofman. Trestnou činnost popřel. „Nikdy jsem se nepodílel na daňových únicích. Nikdy mi pan Vybíral nezadával žádné úkoly ani nějakým způsobem neovlivňoval mou činnost,“ uvedl Hofman.

Výslech Radomíra Vybírala je naplánován až na konec tohoto týdne. Pak bude hlavní líčení odročeno za účelem výslechů svědků a soudních znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám