Hlavní obsah

Po střetu s nákladním vozem vypadla žena z okna vlaku

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav
Aktualizováno

Mimo koleje skončil v pondělí ráno motorový vůz osobního vlaku z Hodonína do Zaječí. Na přejezdu ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku mu nedal přednost řidič nákladního auta. Výsledkem bylo pět zraněných osob.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vlak při nehodě vykolejil.

Článek

Náraz byl silný, čelo vlaku udeřilo do pravého boku auta a naložený vůz se otočil bezmála o 180 stupňů. Dobře ale nedopadl ani motorový vlak, který vezl pětadvacet cestujících. Rotující náklaďák jej strhl z kolejí a drážní vozidlo skončilo nad propustkem, nebezpečně nakloněné na bok.

Foto: Milan Vojtek, Právo

“Při nárazu to s cestujícími hodilo na boční stěnu motoráku. Moji známou těla dalších cestujících natlačila na bočnici vozu. Nevydrželo to okno a vypadlo ven i s ní. Naštěstí motorák zůstal na kolejích a nezavalil ji,” řekl jeden z místních, který přispěchal na místo nehody.

“Byla to rána, myslela jsem, že jsem v šoku a neudržím rovnováhu, ale ve skutečnosti jsme zůstali hrozivě naklonění,” vypověděla vlakvedoucí vlaku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Skvěle reagovala pracovní četa města Velké Pavlovice. Lidé, kteří dělali poblíž i s nakladačem, ihned přejeli na místo a lžící stavebního stroje podepřeli motorák, aby se nepřevrátil. Vypadlým oknem pak spolu s hasiči vyprostili ven další cestující a strojvedoucího. Žena, která vypadla oknem, po ošetření podepsala revers a odešla domů. Záchranáři ošetřili tři cestující, strojvedoucího a řidiče nákladního auta.

Policisté nehodu šetří. Řidič auta ale pravděpodobně přehlédl červená světla zabezpečovacího zařízení přejezdu. Slunce měl řidič cestou k přejezdu v zádech a paprsky dopadaly přímo na červená světla. Po vykolejení vlaku a jeho sesunutí z náspu přejezd přestal svítit.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vykolejený vlak

“Podle řidiče auta, které jelo za náklaďákem, ale světla na přejezdu svítila. On je viděl, proč je řidič nákladního auta přehlédl, bude věcí dalšího šetření,” řekl jeden ze zasahujících policistů.

Po dobu zásahu hasičů a záchranářů se provoz na silnici zastavil. Policisté pak uvolnili alespoň jeden jízdní pruh. K odklizení vykolejeného motorového vozu museli železničáři přivolat těžký jeřáb.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Foto: Milan Vojtek, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám