Hlavní obsah

Proboural se do věznice, teď tam stráví tři roky

Právo, Ivan Blažek, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Tři roky za mřížemi stráví muž, který se autem proboural do plzeňské borské věznice. Osmačtyřicetiletý Antonín Šafář se podle pátečního rozsudku Okresního soudu v Plzni provinil násilím proti orgánu veřejné moci, poškodil cizí věc, navíc řídil opilý a přitížil mu i fakt, že svůj kaskadérský kousek spáchal v době, kdy si odpykával dvouletou podmínku za ublížení na zdraví.

Advokát Antonína Šafáře k rozsudku souduVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„Byl prokázán úmysl násilně proniknout do věznice a setkat se se svým synem,“ řekl při odůvodnění rozsudku soudce Miroslav Mlčák. Šafář podle něj použil auto jako zbraň, choval se agresivně a jen náhodou při průniku do věznice nikoho nezranil. Rozsudek není pravomocný, Šafář i státní zástupce si ponechali čas na odvolání.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Antonín Šafář míří v doprovodu policejní eskorty k soudci, který ho poslal do vazby za incident v borské věznici.

Šafář loni v noci z 5. na 6. října přijel vozem Škoda Octavia před bránu věznice, zařadil zpátečku, na první pokus prorazil vysunovací plastová vrata, na druhý bezpečnostní kovový katr a k šoku ostrahy skončil na vězeňském dvoře. Podle jedné verze chtěl vysvobodit syna, který na Borech seděl pro pokus vraždy. Jisté je to, že Šafář byl namol - policisté mu v dechu naměřili přes dvě promile alkoholu. A upito měl i jeho spolujezdec František Tibitancl, který v kauze figuruje jen jako svědek.

Opilí dobyvatelé

„Byli jsme značně opilí. Jak jsme tam dojeli, vůbec nemám ponětí,“ uvedl v úterý před soudem Šafář a tvrdil, že se do areálu dobývat nechtěl. „Chtěl jsem se seznámit s jedním dozorcem, kterého znal můj kolega, a požádat ho, jestli by nemohl něco udělat pro mého syna, a dozvědět se od něho, jak se mu vede,“ prohlásil Šafář.

„Před věznicí jsme se dohadovali, že je to nesmysl, že jsme vožralí a že nás zastřelí. Tak jsem se začal otáčet, nějak jsem to neubrzdil a pak se ozvala hrozná rána. Najednou jsme tam stáli a koukali na sebe jako jelita,“ popsal průnik do věznice Šafář a dodal: „Přiběhli k nám nějací kluci, křičeli a mířili na nás zbraněmi. Vystoupili jsme a oni nás hned zpacifikovali.“

Foto: Patrik Biskup, Právo

Poškozená vrata ve věznici Bory

Tibitancl jeho slova potvrdil: „Když jsme přijeli před věznici, tak mě Tonda požádal, jestli můžeme zajít za tím mým známým do věznice, že chce vědět, jak se daří synovi.“ Vzhledem ke stavu, v jakém byli, ale chtěl Tibitancl odjet pryč. „Místo dopředu auto začalo couvat. Následoval hrozný lomoz a ve finále jsme skončili na dvoře věznice,“ konstatoval Tibitancl.

Omyl to nebyl

Dozorce Václav Sopek to ale viděl jinak, rozhodně ne, jako omyl nebo nehodu. „Přiběhl jsem k autu, jeho řidič vykřikoval, že si přijel pro syna, ať klidně střílíme, že je mu to jedno,“ vypověděl Sopek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám