Hlavní obsah

Podnikatel si vymyslel lijáky a záplavy, aby dostal dotaci, půjde do vězení

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Dvouletým podmíněným trestem s odkladem na čtyři roky za zneužití pravomoci veřejného činitele potrestal ve středu ústecký krajský soud starostu Huntířova na Děčínsku Josefa Zárubu (nez.). Podnikatel Petr Matoušek, ke kterému měly přes obec dotace plynout, dostal čtyřletý nepodmíněný trest.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Podnikatel Petr Matoušek (v popředí) u ústeckého soudu

Článek

Do Huntířova měly v roce 2007 přijít dotace ve výši téměř 5,5 miliónu korun od ministerstva pro místní rozvoj neprávem. V žádosti o dotaci bylo uvedeno, že na začátku dubna obec postihly silné deště, které spolu s táním sněhu naplavily z polí bahno do místních rybníků a poškodily komunikace. Podle meteorologů ale v té době pršelo nad Huntířovem jen minimálně a žádný sníh tam už neležel. O žádných povodňových škodách z té doby nevypovídají ani zápisy z jednání zastupitelů v následujícím období.

Starosta Záruba byl odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele a úvěrový podvod, podle soudu ale mozkem akcí nebyl, jen podepisoval žádosti o dotace.

Za vším měl být podnikatel Matoušek, jehož firma vyhrála výběrové řízení a dodávala dokumentaci k žádosti. Protože za vším mělo být obohacení, dostal Matoušek i peněžitý trest ve výši jednoho miliónu korun. Pokud ho nezaplatí, bude následovat navíc šestiměsíční trest vězení.

Matoušek se proti trestu na místě odvolal, starosta Záruba jednání přítomen nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám