Hlavní obsah

Policisté z Prahy údajně vydírali člověka a hrozili mu fyzickou likvidací

Praha
Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podezírá dva pražské policisty a civilistu z toho, že vydírali člověka. Údajně ho nutili k uhrazení dluhu a při tom mu vyhrožovali fyzickou likvidací a tím, že ublíží jeho rodině. Jeden z policistů k vydírání využíval údaje z policejního informačního systému, informovala mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Inspekce trojici zadržela a obvinila v úterý. Při prokázání společné viny každému hrozí až osm let vězení. Oba policisté již byli propuštěni, uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Inspekce se případem zabývala několik měsíců, na úterním zadržení podezřelých se podílel i Útvar rychlého nasazení (URNA). Oba policisté z místního oddělení Žižkov čelí obvinění z trestných činů vydírání, poškození cizí věci, zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Civilista je stíhán za vydírání a poškození cizí věci.

"Jeden policista byl dán do cely předběžného zadržení s tím, že bude podán městskému státnímu zástupci návrh na vzetí do vazby, druhý policista společně s civilní osobou byli ze zadržení po výslechu propuštěni," uvedla Sandorová.

Zoulová sdělila, že pracovníci GIBS ve středu o případu informovali pražské krajské policejní ředitelství. "Ředitel Obvodního ředitelství policie Praha III se v průběhu dnešního dopoledne seznámil se spisovým materiálem a důkazní stránkou věci a rozhodl o okamžitém propuštění obou policistů ze služebního poměru," uvedla mluvčí.

Doplnila, že šestadvacetiletý a devětadvacetiletý policista byli u sboru méně jak tři roky, údajnou trestnou činnost spáchali ve svém volnu a nijak nesouvisela s jejich pracovní náplní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám