Hlavní obsah

Rozsudek v kauze Studénka padne až za několik let

Právo, Aleš Honus
Nový Jičín
Aktualizováno

Před trestním senátem Okresního soudu v Novém Jičíně ve čtvrtek skončil čtvrtý týden hlavního líčení s deseti obžalovanými, kteří podle policie před třemi lety zavinili pád mostu ve Studénce, jenž měl za následek osm lidských životů a devět desítek zraněných. Soudce jednání odročil na 19. až 30. března.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní na chodbě soudu v Novém Jičíně

Článek

Obhájci obžalovaných už nyní hovoří o tom, že bude trvat minimálně několik let, než padne rozsudek prvního stupně. Pak přijde na řadu odvolání ke krajskému soudu, takže pokud by pravomocný rozsudek padl v roce 2014, byl by to velký úspěch.

První dva týdny hlavního líčení u soudu proběhly na konci června, další svědky vyslýchal soud v uplynulých dvou týdnech. Výslech každého svědka trval zhruba dvě až tři hodiny, protože otázky jim kladl jak soudce, tak i státní zástupce, všichni obhájci, zástupci poškozených i obžalovaní.

„Počítám, že to bude na léta. Svědků, které soud ještě vyslechne, bude celá řada. Státní zástupce dokonce navrhuje i výslechy poškozených, což jsou desítky lidí. A především předpokládáme, že se budou doplňovat znalecké posudky a kromě toho budou nepochybně vyžadovány i revizní znalecké posudky. Takže pokud odhaduji rozhodnutí u soudu prvního stupně na tři až čtyři roky, domnívám se, že nebudu daleko od pravdy,“ řekl advokát firmy Bögl a Krýsl Radek Ondruš.

Soudce a obhájci jsou zaneprázdnění, odročení je nutné

Soud sice uvažuje, že všechny zraněné cestující vyslýchat nebude a pouze přečte lékařské zprávy, respektive jejich výpovědi z přípravného řízení. Přesto se i ostatní advokáti shodují v tom, že řízení bude velmi dlouhé.

„Už u minulého líčení jsme navrhovali doplnit dokazování o celou řadu dalších svědků i doplnění znaleckých posudků. Z výslechů nepochybně vyplynou potřeby dalších výslechů,“ řekl advokát jednoho z obžalovaných Tibor Rovňák.

Soudce, který má případ na starost, vysvětlil, že odročení na tak dlouhou dobu je nutné, protože má kromě kauzy Studénka na starost i jiné případy. Také všech deset obhájců deseti obžalovaných zastupuje i další klienty, takže mají na nejbližší týdny už plné kalendáře a není tak jednoduché sladit termíny tak, aby se všichni mohli hlavního líčení účastnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám