Hlavní obsah

Na zfalšované občanky vybral podvodník zboží za milión

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S naprosto neobvyklým způsobem podvodu se setkali policisté na Brněnsku. Na zfalšované občanky tam za pouhé tři měsíce vylákal zboží a peníze podvodník, který si tak přišel na milión korun. S podobným způsobem podvodu se police setkává jen velmi zřídka.

Policie ke zfalšovaným občanským průkazůmVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Na nápad přišel už v minulosti především za násilnou trestnou činnost trestaný devětatřicetiletý muž v kriminálu. Napadlo ho, že by se daly využít kradené doklady, tedy nejvíce občanské průkazy. Ty také přes své spoluvězně získal,“ uvedl kriminalista Ladislav Rozík.

Občanky, které bývají obvykle „nechtěným produktem“ aktivity kapesních zlodějů, kteří se snaží dokladů co nejrychleji zbavit, se v tu chvíli staly velmi žádaným  zbožím.

Karty rozříznul a opatřil vlastní fotografií

Podvodník, který se vybavil dobrou kopírkou a laminovacím zařízením, nejprve plastové legitimace opatrně naoperoval. To znamená, že zřejmě po nahřátí rozříznul plastový obal žiletkou a dostal se tak k fotografii majitele průkazu. Tu poté odlepil a na její místo umístil podobenku svoji. Takový doklad poté naskenoval a po zatavení vytvořil falsifikát. Na něm byly všechny údaje o majiteli pravdivé. Falešná byla jen fotografie, která patřila podvodníkovi.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policista Bohumil Malášek (vlevo) ukazuje falšované doklady, k případu hovoří kriminalista Ladislav Rozík.

„S tímto falzifikátem pak ve 14 případech uzavřel a podepsal smlouvu na odběr různého zboží, nejčastěji elektroniky či domácích spotřebičů. Když mu všechny podvody tohoto druhu vyšly, vydal se s jedním z falzifikátů do banky pro výběr hotovosti z konta majitele občanského průkazu. O kontu věděl z dalších dokladů, které se rovněž v kradené peněžence našly. A uspěl. Pokladní mu vydala požadovaných 200 tisíc. Když však šel pro další peníze a chtěl 100 tisíc korun, byli jsme mu již na stopě. I přes snahu pracovnice banky muže zadržet se mu podařilo zmizet. Dopadli jsme ho o pár dnů později,“ popsal kriminalista.

Milión korun za tři měsíce

Sebevědomý muž tímto způsobem napáchal dosud prokázanou škodu za pouhé tři měsíce přes milión korun. K činu se přiznal. Vyšetřován je na svobodě a hrozí mu až osm let vězení. Při domovní prohlídce se u něj našly tři takto upravené občanky.

Do svědomí by si však měli sáhnout i obchodníci či pracovníci okradené banky. „Nikdo z nich nevyužil veřejné databáze, kde byly všechny odcizené a ztracené doklady evidovány. Mohli by tak předejít podvodu. Bohužel tyto informace jsou stále velmi málo používány,“ dodal policista.

Reklama

Výběr článků

Načítám