Hlavní obsah

České věznice jsou nelidské a justice rasistická, tvrdí Nigerijci

Právo, Michael Švec, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsudky opřené o rasovou diskriminaci a nelidské podmínky ve věznicích. Tak líčí situaci svých krajanů v Česku nigerijská lidskoprávní organizace. Apeluje proto na tamního prezidenta Goodlucka Jonathana, aby urychleně zjednal nápravu. Česká vězeňská služba ale nigerijská obvinění důrazně odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Organizaci Centre For Victims of Extra – Judicial killing and Torture (CVEKT Africa) vede kněz Tony Amarube, jenž tvrdí, že v Česku čelí „diskriminačnímu zacházení“ asi 120 Nigerijců, kteří si u nás právě odpykávají trest odnětí svobody.

Jak ale v reakci upřesňuje Vězeňská služba, občanů Nigérie je v českých věznicích jen kolem čtyřiceti. CVEKT ve své kritice vychází také ze zprávy další místní skupiny, jež podle něj upozorňuje na šest konkrétních případů diskriminace Nigerijců v ČR.

„Nelidské podmínky“

„CVEKT letos dostal stížnost organizace Truth and Justice (Pravda a spravedlnost) týkající se trestuhodného případu šesti Nigerijců, patřících mezi 120 dalších krajanů, kteří si odpykávají trest v různých věznicích České republiky za velmi nespravedlivých, nelidských a diskriminačních podmínek, kvůli nimž jsou údajně životy těchto šesti v ohrožení,“ uvedl Amarube.

Dodal, že „hrůzné podmínky“ těchto Afričanů první zmínil právník Daniel Uchenna z londýnské advokátní kanceláře Duo consulting LB Limited. Ta si údajně stěžovala, že česká vláda prostřednictvím soudního systému porušuje základní lidská práva Nigerijců včetně práva na spravedlivý proces.

CVEKT tvrdí, že Afričané byli odsouzeni diskriminačním způsobem. Tvrzení dokládá dvěma konkrétními rozsudky: v prvním dostal občan Nigérie 12 let vězení, zatímco česká spolupachatelka byla odsouzena jen na čtyři roky a pak po pouhých 13 měsících vězení byla propuštěna, za což podle CVEKT vděčí tomu, že jde o Češku.

Soudy: organizovali dovoz drog

Rozsudek, který má Právo k dispozici, uvedené výše trestů potvrzuje. Vyjasňuje ale, že zatímco Nigerijec organizoval pašování extáze z Nizozemska do ČR ve velkém, česká spolupachatelka – jeho přítelkyně – mu posloužila jen jako kurýrka.

Ve druhém zmiňovaném případě jde o podobný případ – jen s tou obměnou, že šlo o pašování kokainu z Brazílie.

Právní kancelář Duo ale míní, že Česko ukládá Nigerijcům přísnější tresty, protože Evropská unie finančně subvencuje vězně z mimoevropských zemí, kteří si v ČR odpykávají tresty.

Proto nigerijští ochránci lidských práv vyzvali prezidenta Jonathana, aby kvůli těmto případům neprodleně intervenoval, neboť ČR se podle nich dopouští rasové diskriminace zakázané mezinárodním právem.

Mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Robert Káčer tvrzení organizace CVEKT o nelidských a diskriminačních podmínkách v českých věznicích včera zásadně odmítl. „Nigerijští vězni mají stejné podmínky jako kteříkoli jiní v ČR. Kategoricky se ohrazujeme proti takovýmto tvrzením. Naopak, pokud jsou například muslimského vyznání, je tomu dokonce přizpůsobena i jejich strava a denní režim,“ sdělil Právu Káčer.

Upozornil přitom, že pravdivý není ani údaj CVEKT o počtu vězněných Nigerijců v Česku. „Je jich tady čtyřicet, nikoli sto dvacet,“ upřesnil Káčer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám