Hlavní obsah

Drzost zlodějů nezná mezí. Na Českolipsku odbagrovali celý železniční násep

Právo, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa
Aktualizováno

Velmi neobvyklou krádež, která ve svém důsledku mohla způsobit tragédii, vyšetřují policisté na Českolipsku. Přibližně mezi 15. až 17. říjnem nejspíše skupina pachatelů odbagrovala přes 200 tun zeminy z železničního náspu mezi obcemi Mimoň a Božíkov. Policii na kuriózní krádež upozornil zaměstnanec Českých drah.

Foto: , Novinky

Zloději si přivezli těžkou techniku. Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčí českolipské policie Ivany Balákové si zloději na místo přivezli nejméně dva traktory a nakladač s radlicí, a z paty železničního náspu odcizili štěrkodrť s příměsí kamenů a zeminy.

„Z místa zmizelo už 255 tun zeminy, což může za určitých klimatických podmínek představovat riziko pro železniční přepravu,“ uvedla Baláková. Pokud by místo bylo vystaveno dlouhodobějšímu dešti, mohlo by podle odborníků dojít k narušení stability náspu, a tím i k ohrožení bezpečného provozu na železnici.

Bezpečnost není ohrožena

To potvrdil i mluvčí Správy železniční dopravní cesty (ŠŽDC) Pavel Halla, když uvedl, že k sesuvu a narušení stability náspu mohlo dojít pouze po delším vydatném dešti. „Bezpečnost na úseku trati Mimoň - Bohatice momentálně není ohrožena. ŠŽDC již pracuje na opravě náspu,“ řekl Halla.

„Na cca pět set metrů dlouhém úseku bagry místy odebraly až dva metry ze šest metrů širokého železničního náspu,“ upřesnil.

Policie proto vyzývá veřejnost, aby se jí přihlásili případní svědci například z řad cestujících z vlakových souprav, kteří po trati v uvedeném čase cestovali. Policisté se případem zabývají pro důvodné podezření ze spáchání přečinů obecného ohrožení z nedbalosti a krádeže, za což pachateli nebo pachatelům hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám