Hlavní obsah

Manažery lounské vagónky stíhá policie za stomiliónový podvod

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fiktivní obchody za více než půl miliardy a následný pokus o zkrácení daně z přidané hodnoty o více než sto miliónů. Právě za to detektivové protikorupční policie stíhají manažery lounské vagónky Legios (dříve Lostr) a dalších dvou spřízněných firem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Policie vtrhla do areálu firmy loni na podzim a obvinění padla v tichosti letos v dubnu, nyní se Právu podařilo získat podrobnosti z vyšetřování.

Obviněn je přímo šéf představenstva Legiosu Radek Rybáček a také jednatel společnosti Onetrade (dnes VH Metal Trade) Milan Matoušek ml. a někdejší člen představenstva dnes již zrušené firmy ÚJI Trade Dalibor Prokeš.

Právě od zmíněných dvou společností měl podle obvinění Legios v roce 2009 fiktivně nakoupit komponenty k opravě železničních vagónů za 588 miliónů korun, a to s cílem získat nárok na odpočet DPH nejméně 111 miliónů korun.

Vyplývá to z nálezu Ústavního soudu, který se zabýval stížností Prokeše proti provedené domovní prohlídce, a který má Právo k dispozici. Soud dal Prokešovi částečně za pravdu a nařídil policii vrácení věcí, které při prohlídce zabavila.

Své vyšetřování policie rozjela na základě zjištění finančního úřadu v Lounech, kterému se nezdál nezvykle vysoký odpočet DPH oproti předchozím letům.

„Mohu potvrdit, že jsou stíhány tři osoby pro trestný čin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, a to ve spolupachatelství a ve stadiu pokusu,“ řekla k tomu Právu mluvčí pražského Vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Legios: Je to konkurenční boj

Mediální zástupce Legiosu Tomáš Jelínek se k probíhajícímu vyšetřování nechtěl vyjadřovat. „Můžeme pouze uvést, že Legios má aktuální potvrzení finančního úřadu o bezdlužnosti. Máme tak černé na bílém, že Legios státu nic nedluží,“ řekl Jelínek.

Zároveň dodal, že vyšetřování je podle představitelů vagónky účelové a neopodstatněné. „Celá kampaň proti nám je nejspíš jen výsledek konkurenčního boje na jen zvolna se oživujícím trhu,“ poznamenal Jelínek.

Legios patří mezi přední evropské výrobce lokomotiv a nákladních železničních vagónů a celá kauza je zajímavá i vzhledem k faktu, že České dráhy v současné době vypsaly obří tendry za téměř deset miliard korun na opravy a nákupy lokomotiv a vagónů. Zda se jich bude společnost Legios účastnit, odmítl Jelínek sdělit.

Policie se přitom na základě podnětu bývalého ministra dopravy Víta Bárty zabývá i kontrakty Legiosu s ČD Cargo za více než 200 miliónů korun na dodávku padesáti cisternových vagónů. Tendru se účastnil pouze jediný zájemce a celou zakázku doprovází podezření, že byla ušita společnosti na míru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám