Hlavní obsah

Policejní gang řídil v Brně zavražděný podnikatel Tofl

Právo, rav, hon, mh
Brno

Hlavou brněnského policejního gangu, který podle podezření minimálně deset let vydíral místní podnikatele a inkasoval od nich peníze, byl údajně bývalý detektiv tamní hospodářské kriminálky a loni v červnu zavražděný podnikatel Milan Tofl. Podle informací Práva si to myslí detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který spolu s inspekcí na případu minimálně poslední rok pracovali.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Eduard Polák

Článek

Úřady stále neposkytly k případu oficiální informace, Právu se však podařilo zjistit podrobnosti.

Gang, ve kterém podle podezření hráli hlavní roli organizátorů policisté z brněnské hospodářské kriminálky, údajně fungoval deset let, ale jeho hlavní činnost skončila už v roce 2008. Definitivně pak loňským zastřelením Tofla u jeho domu v brněnské čtvrti Žebětín, kde na něj neznámý vrah vypálil několik ran ze samopalu.

Policie je ale přesvědčená, že gang by mohl čítat až 30 lidí a fungovala v něm přísná hierarchie. Podnikatelé museli zaplatit od 50 tisíc až do několika miliónů korun za to, že neskončí u soudu nebo že jejich případ bude odložený.

Jiné podnikatele naopak členové gangu chránili proti jejich konkurentům, na které policisté údajně vymýšleli trestní kauzy. Poškozených může být i několik desítek lidí.

„Berte to tak, že každý podnikatel měl někdy nějaký problém třeba s daněmi, takže té skupině stačilo na to kápnout a dostat z nich peníze za to, že nebudou stíháni či odsouzeni. Šéfové skupiny to vymysleli, další členové se starali o spisy na ty podnikatele a jiní chodili pro peníze,“ popsal ve zkratce důvěryhodný zdroj Práva seznámený s případem.

Šéfové gangu pak údajně chtěli svou činnost ještě více rozšířit a většina z nich tedy opustila policii, aby si pak založila různé firmy zaměřené na finance či půjčování peněz.

Na rozdíl od Berdychova gangu, kde policisté zločince pouze kryli, v tomto případě to byli právě policisté, kteří vše měli organizovat.

Všichni jsou ve vazbě

Policie nyní pozatýkala šest mužů – Rudolfa Setváka, bývalého funkcionáře inspekce a nynějšího zástupce vedoucího územního odboru policie Brno-venkov, Eduarda Slaninu, Petra Křipského a Miloše Almásyho, kteří už u policie nepracují.

Dalším je Slovák Eduard Polák, který se už nabídl, že bude s policií spolupracovat, a podnikatel Zdeněk Olah, nepravomocně odsouzený k 8,5 roku vězení za pokus o podvod s falešnými šeky.

Na všechny ostravský okresní soud včera uvalil vazbu, aby neovlivňovali svědky nebo se nepokusili o útěk.

Trestnou činnost policistů z této skupiny měl údajně krýt někdejší vysoký funkcionář inspekce Setvák, ale prý nemusel být jediný, kdo zahlazoval na inspekci stopy. Další podezření míří i mezi právníky či dokonce na některého z jihomoravských státních zástupců.

Právu se včera ozval svědek, který prý s Toflem určitou dobu pracoval. Toho velmi překvapily informace o tom, že by měl být zastřelený expolicista členem nějakého gangu, natož jeho hybnou silou.

„Tofl v životě nebyl křivák. Jako policistu jsem ho ještě neznal, ale poté nevím o žádných levárnách z jeho strany,“ řekl Právu svědek, který ale nechtěl vystoupit na jméno.

Tofl nějakou dobu pracoval i pro konkurzní správkyni Zbrojovky Brno Ilonu Strmiskovou, později odsouzenou na tři roky a čtyři měsíce za zpronevěru dvou miliónů korun.

Tento svědek tvrdí, že to byl právě Tofl, který veřejně upozornil na nedostatečné vzdělání Strmiskové, která se neoprávněně prokazovala akademickými tituly, a tedy že by konkurz zbrojovky neměla vůbec dělat.

Hlásí se noví svědci

Strmisková již byla zhruba před měsícem propuštěna po odpykání polovinu trestu na svobodu a údajně v případu odhaleného policejního gangu figuruje jako svědkyně. Policie dokonce kvůli její ochraně přijala určitá bezpečnostní opatření.

Právu se ji podařilo zastihnout v místě jejího bydliště, kde však popřela, že by s policií v posledních měsících mluvila. V pootevřených dveřích bytu ve čtvrti Slatina za ni hovořil manžel, ona však za ním souhlasně přikyvovala.

„Pokud byla dávána do souvislosti s nyní zmiňovanými policisty, pak pouze ve vztahu k jejímu tehdy projednávanému případu. Rozhodně není nic aktuálního, kde by měla figurovat,“ uvedl manžel Strmiskové.

Důležité svědectví má do případu podle ČT vnést i někdejší šéf jihomoravské ODS Milan Venclík, kterého se prý před sedmi lety snažila skupina brněnských podnikatelů zdiskreditovat, a tehdejší snahy prý velmi úzce souvisejí s policejním gangem.

Dalším důležitým svědkem případu může být i Petr Michek, který se objevil v souvislosti s lihovou mafií, která na jihu Moravy obchodovala s alkoholem a neodváděla státu daně. Od roku 2002 údajně spolupracoval s nyní zatčenými detektivy z jihomoravské kriminálky.

Právě svědkové by nyní mohli detektivům z ÚOOZ a pracovníkům inspekce pomoci rozkrýt, jak velká chapadla měla chobotnice z Brna.

Až do úterní razie, prý řada svědků měla strach. Ten údajně u některých pominul a policii se jen za posledních několik dnů přihlásilo minimálně deset z nich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám