Hlavní obsah

Policie chce příští týden požádat Sněmovnu o vydání Bárty

– Praha
Právo, rav, ada, nig

Protikorupční policie už má jasno. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Práva chtějí její vyšetřovatelé na počátku příštího týdne požádat o vydání poslance koaličních Věcí veřejných (VV) a bývalého ministra dopravy Víta Bárty k trestnímu stíhání.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Článek

Důvodem je kauza údajných úplatků pro bývalé stranické kolegy a poslance Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí.

První z nich měl nejprve několik měsíců dostávat od Bárty desetitisícové částky, údajně buď za loajalitu, nebo na provozní výdaje ve funkci výkonného místopředsedy. Následně pak podle svého vyjádření obdržel od nepsaného šéfa VV v obálce 170 tisíc korun. Kočí zase tvrdí, že jí Bárta předal v obálce bez bližšího vysvětlení půl miliónu korun.

Podle informací Práva chtějí detektivové žádat o vydání Bárty kvůli trestnému činu podplácení a nikoli pro daňové delikty, které zpočátku prověřovali také.

„Ano, směřuje to touto cestou,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj seznámený s případem.

Zda bude policie žádat také o vydání Škárky a Kočí, zatím není jasné. Trestné je totiž i přijímání úplatků, ale oba poslanci se brání, že peníze od Bárty sami přiznali a vše nahlásili na policii.

Zbavit imunity mohou jen poslanci

Protože poslance chrání imunita, o vydání konkrétního člena k trestnímu stíhání rozhodují ostatní zákonodárci hlasováním. Ke zbavení imunity stačí souhlas nadpoloviční většiny přítomných členů.

Nejprve ale musí policie předat samotnou žádost o vydání předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové. Může tak učinit bez souhlasu dozorového státního zástupce, v této kauze šéfky žalobců z Prahy 5 Hany Vrbové.

„O postupu policie je ale v takových věcech samozřejmě vzájemná dohoda,“ nastínila Vrbová. „Zatím se nic takového neuskutečnilo,“ dodala.

Pak návrh policie obdrží ještě před hlasováním poslanců členové mandátového a imunitního výboru, kteří případ podrobněji posoudí.

Mohou si vyžádat policejní spis i vyslechnout dotyčného poslance, kterého se podezření týkají. Probíraný politik si s sebou na jednání výboru může přivést i svého právního zástupce.

Členové výboru však neřeší jeho vinu či nevinu, jejich úkolem je zjistit, zda nejde o politickou perzekuci či šikanu.

Doporučení je nezávazné

Mandátový a imunitní výbor pak hlasuje, zda komoře doporučí vydání zákonodárce. Jeho usnesení ale není pro komoru závazné, jde o doporučení.

Komora musí hlasováním rozhodnout na své první schůzi následující po doručení policejní žádosti a výsledek hlasování musí zaslat příslušnému orgánu do pěti dní. Pokud je rozhodnutí poslanců kladné, může policie po doručení rozhodnutí o vydání zahájit trestní stíhání podezřelého.

Pokud ale Sněmovna či Senát nevydají svého člena k trestnímu stíhání, je to pro daný skutek vyloučeno navždy. A to i po skončení mandátu, kdy podezřelého už nechrání imunita. V takovém případě by tedy Bárta jakémukoli možnému trestu unikl.

Reklama

Výběr článků

Načítám