Hlavní obsah

Kvůli proříznutí močového měchýře rodička zemřela, lékaři dostali podmínky

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Tři tepličtí gynekologové byli v pátek potrestáni podmínečnými tresty za smrt rodičky po císařském řezu, při kterém byl ženě proříznut močový měchýř. Novinky o tom informoval předseda okresního soudu v Teplicích Roman Dobeš.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dva operující lékaři Martin Kraus a Petr Hubáček při porodu v červenci 2008 přehlédli život ohrožující ztrátu krve u rodící ženy, ke které došlo v souvislosti s přeříznutím močového měchýře. Nenašli příčinu krvácení a operaci ukončili.

Na jednotce intenzivní péče následně službu konající lékař Robert Křivan nedostatečně reagoval na krevní ztrátu pacientky i na příznaky hemoragického šoku. Žena byla znovu operována teprve až po zástavě dechu a krevního oběhu. To už ale bylo pozdě. Žena brzy poté zemřela, uvedl Dobeš.

Náhrada škody se neřešila

Lékaři se dopustili trestného činu ublížení na zdraví. Hlavní operující Kraus dostal 18 měsíců s odkladem na čtyři roky, dále mu byl udělen zákaz výkonu lékařského povolání v oboru gynekologie a porodnictví na čtyři roky.

Asistující lékař Hubáček, který byl již v minulosti soudně trestán, dostal souhrnný trest dva roky s podmínečným odkladem na pět let a stejným zákazem činnosti na čtyři roky.

Křivan byl odsouzen na 18 měsíců s podmínečným odkladem na čtyři roky. Náhrada škody ze strany chybujících lékařů nebyla v trestním řízení řešena, upřesnil Dobeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám