Hlavní obsah

Nosál v Jičíně vtrhl do obchodu, snědl čokoládu a pokousal prodavačku s policistou

Právo, Vladislav Prouza
Jičín

Šok z neuvěřitelného zážitku podobného situaci, kdy na severním pólu potkáte slona, zažila prodavačka chovatelských potřeb v Jičíně. Ženu za pultem obchodu s krmením pro zvířátka překvapila ve čtvrtek odpoledne samička nosála červeného, jihoamerické medvídkovité šelmy.

Článek

Zvíře vběhlo nečekaně do obchodu a začalo probírat vystavené zboží. Čich, který mají nosálové velmi dobře vyvinutý, nasměroval zhruba pětikilového všežravce do regálu s čokoládami. Hodům exotického zvířete nehodlala vyděšená prodavačka přihlížet a raději z krámu utekla.

“Chvíli čekala venku, jestli si pro zvíře někdo přijde. Nikoho se však nedočkala,“ uvedla jičínská policejní mluvčí Hana Klečalová. Jakmile se trochu otřepala z prvotního úleku, opatrně vešla zpět do prodejny pro mobil s úmyslem zavolat pomoc. To ale neměla dělat.

Návrat prodavačky do obchodu se zvířeti nelíbil

Počínání prodavačky, schované za pultem a marně šmátrající po mobilu, se vyrušené hodující nosálici vůbec nelíbilo. Ve snaze vypudit vetřelce z obsazeného žírného teritoria rafla nosálice prodavačku lehce do nohy. Žena se dala na útěk, čehož jinak mírumilovné zvíře využilo k dalšímu útoku a ostré zoubky zasáhly i druhou prodavaččinu nohu.

Ženě se nakonec z vedlejšího obchodu podařilo zavolat policii a záchranku. „Naštěstí utrpěla pouze lehká zranění, která byla záchranáři bez problémů ošetřena na místě,“ popsala následky Klečalová.

Roli lovců exotických zvířat si posléze vyzkoušeli jičínští policisté snažící se rozdivočelého nosála odchytit. Jednoho z nich přitom zvíře, nehodlající dobyté čokolády jen tak opustit, poškrábalo na noze.

Majitelka si zvíře odvedla na vodítku

„Mezitím do prodejny přišla mladá majitelka nosála, které zvíře během odpolední procházky po městě uteklo. Nosálí samičku si připnula na vodítko a odvedla domů. Policie věc šetří jako přestupek proti občanskému soužití,“ doplnila Klečalová.

Nosál červený obývající deštné pralesy Jižní Ameriky obvykle dosahuje při třiceticentimetrové výšce v kohoutku až šedesáticentimetrové délky a váhy okolo sedmi kilogramů. Jihoameričtí domorodci a později španělští kolonizátoři po staletí chovali především družné nosálí samičky. Nosálové jsou vzhledem k drsným životním podmínkám známí vysokou inteligencí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám