Hlavní obsah

Policisté dopadli žháře, který řádil téměř rok v Liberci

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Žháře, který byl postrachem Liberce zhruba od poloviny loňského roku, už dopadli liberečtí kriminalisté. Jak Právu sdělila mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková, zadrželi policisté ve čtvrtek 30letého muže na sídlišti Králův Háj.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž pocházející z Liberce čelí obvinění z obecného ohrožení a vyšetřovatel podal návrh na jeho vzetí do vazby. Hrozí mu až patnáct let vězení.

Žhář zakládal požáry ve starší zástavbě v několikapatrových domech prakticky v kteroukoli denní dobu. Většinou zapaloval staré věci, nábytek uskladněný ve sklepích nebo na chodbách.

„Při likvidaci požárů muselo být evakuováno na sedmdesát nájemníků, někteří z nich se nadýchali zplodin z hoření a museli být ošetřeni v nemocnici,“ upřesnila Suchánková.

Motiv není zatím jasný

Kolik přesně požárů žhář založil, zatím policisté přesně nevědí. Odhaduje se, že jich mohlo být více než třicet. Muže ještě v průběhu pátku dál vyslýchali. Podle kriminalistů nebyl nikdy v minulosti trestán a ani to není dobrovolných hasič. Co ho k zakládání požárů vedlo, zatím přesně nevědí. Mají ale několik verzí. Pracují jak s možností, že trpěl duševní poruchou i s variantou obyčejné msty.

Po jednom z požárů v listopadu loňského roku se podařilo kriminalistům sestavit mužův identikit. Podoba byla podle nich přesná. „V této souvislosti děkujeme občanům, kteří reagovali na veškeré výzvy a identikity zveřejněné v médiích a poskytovali kriminalistům desítky poznatků a informací,“ uvedla Suchánková s tím, že žádný z podnětů občanů ale nevedl k dopadení žháře.

Za informace vedoucí k dopadení žháře vypsali liberečtí radní třicetitisícovou odměnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám