Hlavní obsah

Podvodník s realitami dostal šest let, od soudu odcházel s úsměvem

Právo, Aleš Honus
Frýdek - Místek

Šest let ve věznici s ostrahou vyměřil v pátek ostravský krajský soud bývalému realitnímu makléři z Frýdku-Místku Romanu Červíkovi. Podvodník během několika posledních let připravil zhruba tři desítky klientů o 16 miliónů korun. Několik podvedených lidí sledovalo i vyhlášení verdiktu, který jim připadal příliš mírný. Červík od soudu odcházel se širokým úsměvem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Realitní makléř z Frýdku-Místku Roman Červík má jít do vězení na šest let.

Článek

Roman Červík donedávna stál v čele frýdecko-místecké realitní kanceláře FM Reality, jejímž byl jediným společníkem a jednatelem. Od klientů vybíral zálohy na nákup nemovitostí, které si ale přivlastňoval pro vlastní potřebu. Soud ho uznal vinným ze zpronevěry a podvodu.

Někteří lidé přišli o své mnohaleté úspory, jiní zase o střechu nad hlavou. „Prodávali jsme byt a chtěli jsme koupit dům. Dnes s manželem nemáme nic a skončili jsme v podnájmu,“ řekla novinářům starší žena.

Nevrátil nám ani korunu. Za naše peníze si koupil dům a napsal ho na své rodiče. Ten trest je směšný. Nám zničil celý život a dostal jenom šest let.
podvedená klientka

Za prodaný byt měla od Červíka dostat 1,3 miliónu korun, což se dosud nestalo a pravděpodobně už ani nestane. Byt už byl dávno přepsán na kupujícího, jeho původní majitelka na to doplatila srdečním kolapsem a skončila v invalidním důchodu.

„Nevrátil nám ani korunu. Za naše peníze si koupil dům a napsal ho na své rodiče. Ten trest je směšný. Nám zničil celý život a dostal jenom šest let,“ zlobila se podvedená klientka. „Je to gauner nejhrubšího zrna,“ láteřila další podvedená žena.

Pořádal oslavy narozenin s ohňostrojem. Kupoval si luxusní auta, například Ferrari či BMW.
soudce

Velká část ze zpronevěřených peněz podle soudce Pavla Suchánka pravděpodobně padla na nákladný život obžalovaného, část zmizela neznámo kde.

„Pořádal oslavy narozenin s ohňostrojem. Kupoval si luxusní auta, například Ferrari, BMW i Škodu Roamster,“ řekl soudce Suchánek. Poukázal i na to, že když se o Červíkovy aktivity začala zajímat policie, začal působit v jiné firmě a vystupovat pod falešným jménem Matěj Černý.

Po svém zatčení strávil asi rok ve vazbě. Soudce se pak během hlavního líčení rozhodl přijmout kauci, kterou složila Červíkova přítelkyně poté, co si na to vzala půjčku. Obžalovaný totiž podle soudce sliboval, že má v Ostravě ukrytý trezor, kde má schovány tři milióny korun v hotovosti. Sliboval, že peníze vybere a rozdělí poškozeným klientům. To se ale nestalo, Červík pak přišel s legendou, že peníze z trezoru zmizely.

Odcházel pobaveně a s úsměvem

„Už panu obžalovanému nevěříme ani na okamžik. Podvedl i nás,“ konstatoval soudce.

Roman Červík při odchodu ze soudní síně na dotazy novinářů, co by vzkázal podvedeným lidem a co udělal s penězi, reagoval pobaveným úsměvem. Poté budovu rychle opustil. Rozsudek není zatím pravomocný, obžalovaný i státní zástupkyně si nechali lhůtu pro případné odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám