Hlavní obsah

Muž obviněný z vraždy Aničky zemřel, jeho stíhání končí

Právo, Novinky, Josef Koukal, Petr Nový
Praha
Aktualizováno

Otakar T. obviněný z vraždy a znásilnění v případu devítileté Aničky zemřel. Informovala o tom ve středu tisková mluvčí Ústřední vojenské nemocnice v Praze Jitka Zinke.

Článek

„Pacient, který k nám byl přivezen z vazební věznice Pankrác, exitoval,“ řekla Právu ve středu ráno Zinke. Pravděpodobně podlehl zraněním, které si způsobil při pokusu o sebevraždu toto pondělí.

„Dnes v ranních hodinách došlo k úmrtí obviněného. Byly u něj častější kontroly, než je běžné u jiných obviněných,“ řekla Novinkám mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

"Z prvotních šetření lze cizí zavinění vyloučit," řekla ČTK Prunerová k tomu, zda spáchal sebevraždu. Vyšetřování okolností případu však dále pokračuje. Prunerová doplnila, že muž zemřel po osmé hodině ráno.

Spoluvězeň Otakara T. v době jeho sebevražedného pokusu spal. Podle Prunerové ho svým příchodem vzbudil dozorce, který přišel vězně kontrolovat. Ten také přivolal záchrannou službu a bezprostředně zahájil oživovací pokusy. „Dopis na rozloučenou nalezen nebyl, byl pouze nalezen dopis osobního charakteru adresovaný rodině,“ podotkla Prunerová.

Kromě cizího zavinění vyloučila vězeňská služba i porušení právních předpisů ze své strany.

Zastavení trestního stíhání

Podle mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové bude trestní stíhání Otakara T. zastaveno, protože podle trestního řádu není možné vést trestní stíhání zemřelého.

„Nicméně expertízy, které byly v tomto případě zadány, budou v co nejkratším možném termínu dokončeny,“ uvedla pro Novinky Zenklová. Doplnila, že již v úterý dalo městské státní zastupitelství souhlas k vydání ostatků rodině, aby mohla dívku pohřbít.

„Vzhledem k novým skutečnostem policie připravuje návrh na zastavení trestního stíhání,“ uvedla k případu ve středu po poledni mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Návrh pak kriminalisté předají státnímu zastupitelství.

Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové pro policii vyšetřování případu vraždy Anny Janatkové také ještě nekončí. Stále se totiž čeká na výsledky expertíz, které by měly ukázat, zda bylo obvinění Otakara T. pravdivé či nikoli. Od toho se také bude odvíjet další postup ve vyšetřování případu.

Zdravotní stav muže se během úterý výrazně zhoršil, lékaři ve vojenské nemocnici ve Střešovicích ho považovali za kritický. Byl udržován v umělém spánku.

Foto: Petr Horník, Právo

Policie přiváží obviněného muže k soudu.

Muž byl po zadržení a obvinění v minulém týdnu umístěn do vazební věznice v Praze na Pankráci, kde se pokusil v pondělí o sebevraždu. Přivolaní záchranáři ho ve vážném stavu převezli do nemocnice.

Vězeňská služba prý nepochybila

Pokusil se oběsit na teplácích, které připevnil na potrubí od WC. Dozorce událost ohlásil před třetí hodinou ráno.

"Při vyšetřování jeho pokusu o sebevraždu se ukázalo, že vězeňská služba žádným způsobem nepochybila," řekla již v úterý mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

Dopis na rozloučenou

Muž nechal dopis na rozloučenou, v něm se však k vraždě ani znásilnění nepřiznal. [celá zpráva]

Otakar T. byl ve vazební věznici pod zvýšeným dohledem poté, co ho policie obvinila z několika trestných činů v souvislosti s případem zmizelé Aničky z Prahy. Kriminalisté k tomuto kroku přistoupili minulou středu, když bylo nalezeno tělo hledané dívky. Soud o vazbě rozhodl v pátek.

Soud vzal do vazby podezřelého z vraždy AničkyVideo: Novinky

Bez přímého důkazu

Muž byl jediným obviněným v tomto případu, již na podzim pro něj kriminalisté požadovali vazbu, soudce to tehdy ale odmítl. Minulý týden však byl jiného názoru právě proto, že bylo nalezeno tělo Aničky. Stále však nebyl k dispozici jediný přímý důkaz.

Na nalezeném batohu Aničky vyšetřovatelé objevili DNA obviněného muže, navíc Otakar T. neprošel testem na detektoru lži. Svou vinu opakovaně odmítal.

Loni 11 dokonaných sebevražd

Za loňský rok zaznamenala vězeňská služba 11 dokonaných sebevražd, z toho tři u obviněných. Pokusů o sebevraždu bylo v loňském roce 72. Je to mírný pokles oproti posledním letům, v roce 2009 pokus spáchalo 90 lidí, ve 13 případech sebevrazi skutečně zemřeli. Šest z nich, pět mužů a jedna žena, byli pouze obvinění.

„Impulzem pro sebevražedné chování bývá nejčastěji nepříznivá zpráva od blízkých, nepříznivé rozhodnutí soudu a podobně,“ uvedla Prunerová. „Důležité je rozlišovat mezi bilanční sebevraždou, impulzivním jednáním, demonstrativním pokusem či voláním o pomoc a pozornost,“ podotkla mluvčí.

Podle vězeňské služby je třeba nutné brát v úvahu i to, že počet vězněných neustále roste, zatímco počet personálu od roku 2008 stagnuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám