Hlavní obsah

Policie našla tělo ztracené Aničky

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, coe, rav

Policisté v pražské Troji ve středu s největší pravděpodobností nalezli ostatky pohřešované Aničky Janatkové. Informaci o nalezení těla potvrdila Novinkám pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Podle policejního zdroje Práva je téměř jisté, že jde o Annu Janatkovou. Policisté podle zdroje Práva odpoledne v Mostě zadrželi muže, kterého již dříve v souvislosti s případem vyšetřovali.

Policisté našli v Tróji tělo, patrně patří pohřešované Aničce Video: Novinky

 
Článek

"V pražské Troji byly skutečně nalezeny ostatky a s největší pravděpodobností patří Aničce Janatkové," řekl zdroj Právu.

„Vzhledem k velikosti ostatků by se mohlo jednat o dítě,“ řekl Právu policejní prezident Petr Lessy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová v obležení novinářů poblíž místa nálezu těla

Policie přes den obsadila ulici Pod Havránkou na trojské pláni a nikoho do této lokality nepouštěla. Na místo nálezu dorazil před 14. hodinou lékař, s největší pravděpodobností k ohledání těla. Ve 14:15 odjel.

Na místo byl povolán také policejní vrtulník.

Nalezené ostatky před 15. hodinou odvezla pohřební služba. Následuje pitva. Její výsledky by měly být známy během několika hodin. Kvůli zachování stop nechtěli policisté tělo zatím blíže ohledávat, uvedla Zoulová.

Podle ní by policie ještě během středy chtěla definitivně potvrdit totožnost oběti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyšetřovatelé na místě nálezu těla v pražské Tróji

Tělo zakopané v zemi objevili kriminalisté poblíž místa, kde se už na podzim našly klíče zmizelé devítileté dívky, tedy mezi rozestavěnými domy v ulici Pod Havrankou.

Policisté na stejném místě hledali již loni na podzim, ale kvůli špatným klimatickým podmínkám ani speciálně vycvičený pes nic nenalezl. Nyní se objevily ostatky, které byly zakopány hluboko v zemi, díky speciální 3D technologii zapůjčené od policejního prezídia.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Auto pohřební služby na místě nálezu těla

K vyhrabání ostatků také přispěla divoká zvěř, konkrétně divoká prasata, která na místě řádí, řekla Právu Zoulová.

Podezřelý půjde znovu k výslechu

Kriminalisté chtějí znovu přivézt na výslech muže, který byl v souvislosti se zmizením Aničky už dříve zadržen a obviněn z omezení osobní svobody. Soudce na něj ale odmítl uvalit vazbu.

Policie ve středu odpoledne zadržela obviněného Otakara K. v Mostě, řekl Právu důvěryhodný zdroj. Muže zatím nevyslýchají. Podle zdroje začnou ve chvíli, kdy se potvrdí, že nalezené tělo je pohřešovaná dívka.

Už při dřívějších výsleších muž přiznal, že měl v ruce dívčin batoh, na němž se také našly jeho otisky. Že by o ní cokoliv dalšího věděl, odmítl.

Kriminalisté požádali rodiče dívky, aby se dostavili na policii. Výslovně jim ovšem neřekli, že Annu našli.

„Zkoušeli jsme nové 3D technologie a nalezli jsme určitou indicii, která by mohla souviset s pátráním po Aničce Janatkové,“ řekla Novinkám v reakci na informaci o nálezu mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

Podle zdrojů agentury Mediafax policisté objevili torzo se zbytky tkáně.

Ode dne zmizení po Aničce pátraly každý den desítky policistů, městských strážníků, vojáků, hasičů a psovodů. V Troji se ale našel jen její batoh a láhev s pitím a později byly v prohledávané oblasti nalezeny klíče, které děvčeti údajně také patřily.

Foto: Alena Kovářová, Novinky

Policisté v Troji našli lidské tělo. Expertiza ukáže, zda jde o pohřešovanou Annu Janatkovou.

Policie loni v prosinci uvedla, že stopou v případu by mohl být neznámý muž, který byl v den dívčina zmizení viděn v Troji s děvčetem podobným Aničce.

Podezřelý skončil na svobodě

Anna Janatková zmizela loni 13. října odpoledne cestou ze školy v chatové oblasti v Troji. Od té doby o ní nebyly žádné zprávy. Rozsáhlé pátrání první den přineslo kriminalistům nález jejího batohu. Pomocí nalezených stop pak vypátrali a zadrželi 41letého muže, kterého i obvinili ze zbavení osobní svobody.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Policisté u vozu lékaře záchranné služby na místě nálezu těla.

Muž se ale přiznal pouze k tomu, že držel batoh v ruce. Soudce pro nedostatek důkazů neuvalil na muže vazbu, je vyšetřován na svobodě.

Kvůli hledání Aničky vodohospodáři v prosinci snížili i hladinu Vltavy. Ani toto pátrání nepřineslo výsledek.

Pátrání po Anně Janatkové z Prahy
13.10.2010
Devítiletá Anna Janatková se vrací ze školy. Rozloučí se s kamarádkou a směřuje domů chatovou oblastí v pražské Troji. Od té doby ji nikdo neviděl. Další dny stovky policistů prohledávají celou oblast, nalézt dívku se však nepodařilo. Rozsáhlá pátrací akce v pražské Troji byla ukončena 17. října.
16.10.2010
Otec pohřešované dívky nabízí v televizi případnému únosci odměnu 3,5 miliónu korun za propuštění dívky na svobodu. Na výzvu reaguje velké množství podvodníků, kteří chtějí na situaci vydělat.
19.10.2010
Policie zadržela muže podezřelého z únosu dívky, jehož DNA se našlo na nalezeném batohu ztracené dívky.
22.10.2010
Podezřelého muže policie obvinila z trestného činu zbavení osobní svobody. Jedenačtyřicetiletý recidivista se k činu nepřiznal, policisté proti němu mají jen nepřímé důkazy. Byl propuštěn na svobodu. Policie ho dále stíhá.
9.11.2010
Rodiče Anny znovu nabídli odměnu ve výši 3,5 miliónu korun tomu, kdo zachrání a vrátí jim jejich dceru. V polovině listopadu pak policie vypátrala a obvinila 31letého muže z Ostravy, který se pokusil rodiče vydírat.
23.11.2010
Policisté znovu pátrají v Troji.
6.12.2010
Po dívce se pátrá i v Rakousku. Rakouská média zveřejnila snímky a popis ztraceného děvčete.
9.2.2011
Pražští policisté začali hledat člověka, kterému patří taška a bunda nalezené nedaleko pravděpodobného místa zmizení Anny. Podle policistů věci mohly být majiteli ukradeny.
28.2.2011
Čtyřiadvacetiletý Jan Zita z Plzně, který vydíral rodinu dívky, dostal u Okresního soudu Plzeň-jih podmíněný trest 2,5 roku vězení s odkladem na pět let. Za informace o dítěti požadoval čtvrt milionu korun.
16.3.2011
Policie informovala, že v pražské Troji bylo nalezeno tělo. Zda se jedná o pohřešovanou Annu, musí potvrdit expertiza.

Jaké zařízení testovali policisté v Troji?

Policisté testovali novou technologii, místo si vybrali zcela náhodně. Novinka spočívá v tom, že policisté v rojnici v terénu mají speciální GPS přístroje, jejichž signál je přenášen do přenosového vozu v místě pátrání.

Tam policista sleduje a přímo vyhodnocuje záběry z terénu, na kterých vidí profil terénu, předměty a vše další. V případě potřeby může policisty okamžitě nasměrovat na konkrétní body nebo místo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám