Hlavní obsah

Liška se chytla v Plzni do železné pasti, přišla o čtyři prsty

Právo, pab
Plzeň

V péči ochránců zvířat skončila v neděli v noci poraněná liška, která se v Plzni chytila do pasti. Osudné se jí staly železné čelisti nastražené u Vejprnického potoka v městské části Skvrňany.

Článek

„Vystresovaná liška vláčela železa za sebou a nenechala k sobě nikoho přiblížit. Když jsme ji chtěli chytit, tak dokonce skočila do potoka a brodila se vodou několik metrů. Nakonec jsme ji lapili do podběráku,“ řekl vedoucí záchranné stanice zvířat v Plzni Karel Makoň.

Poraněnou lišku ekologové ošetřili a vypustili zpět do přírody. „Vyndali jsme jí packu ze želez a ránu ošetřili. Čtyři prsty byly definitivně amputovány a odděleny. Rozhodli jsme se ji vrátit zpět a nechat její další osud na přírodě. Na cestu dostala ještě antibiotika,“ uvedl dále Makoň.

Lišky podle Makoně nejsou zákeřná zvířata „Většinou neútočí, do poslední chvíle utíkají a snaží se schovávat. Když je už nejhůře, stočí se do klubíčka a kousáním se brání před uchopením za ocas. Málokdy dělá liška proti člověku cílené výpady, jako třeba kuna nebo kočky,“ sdělil  Makoň.

Používání čelisťových pastí je podle Makoně zakázáno zákonem na ochranu zvířat proti týrání. „Tento případ není zdaleka ojedinělý, za 18 let naší činnosti jsem řešil podobných případů již několik desítek,“ prohlásil šéf záchranné stanice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám