Hlavní obsah

V Plzni pořádá výstavu malířka stíhaná za padělání děl slavných mistrů

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Ještě v listopadu pozorovala venkovní svět skrz mříže vazební cely. Teď už je na svobodě a v úterý večer přijímala gratulace na vernisáži své výstavy v galerii Studijní a vědecké knihovny v Plzni. Řeč je o osmatřicetileté malířce a grafičce z jižního Plzeňska, kterou loni v září zatkli detektivové z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem pro podezření, že spolupracovala s gangem podvodníků s uměleckými díly.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vernisáž své výstavy si stíhaná malířka (se zakrytým obličejem) užívala.

Článek

A právě tato absolventka studijního oboru výtvarná kultura na Západočeské univerzitě dokázala věrně napodobit díla Vuillarda, Bonnarda, Chagalla, a dalších známých malířů. Těmto kopiím pak další z party podvodníků přidal trochu stáří ve speciální peci. Falzifikáty pak prodávali v zahraničí za miliónové částky.

V Evropském Domě v Plzni stíhaná malířka vystavuje vlastní obrazy, a to hlavně grafiky, na které se specializuje. O svém problému se zákonem ale mluvit nechtěla. „Ještě není skončené vyšetřování, tak se k tomu nechci vyjadřovat,“ řekla Právu malířka během vernisáže a se sklenkou šampaňského v ruce se odešla bavit s hosty vernisáže.

O moc sdílnější nebyla ani konferenciérka vernisáže Monika Bechná ze sdružení Gaudeamus 50 plus, pro kterou malířka zajišťuje jako lektorka grafické kurzy. „ O tom se bavit nebudu,“ reagovala na obvinění své kamarádky.

Jestli výstava potrvá, se neví

O trestním stíhání malířky neměla tušení Jindřiška Hrádková, která chod galerie zajišťuje. „Já jsem odevšad, tím myslím od mé vedoucí, od mé kolegyně a ještě od dalších lidí, slyšela na adresu této umělkyně jenom slova uznání a chvály. Žádnou jinou informaci jsem neměla, a protože jsou to lidé, kterých si nesmírně vážím, tak to pro mě zní neuvěřitelně,“ uvedla Hrádková s tím, že v tuto chvíli nemůže říci, zda se výstava bude předčasně rušit nebo potrvá do konce, tedy do 25. února.

„Musím to ale ještě probrat s vedením knihovny jako provozovatelem galerie,“ dodala Hrádková.

Policisté obvinili v souvislosti s podvody při obchodování s uměleckými předměty čtyři muže a jednu ženu. Právu se podařilo také zjistit, že na české podvodníky byl napojen německý občan ze Straubingu, který měl zajišťovat prodej padělků sběratelům po Evropě. Ten je za to vyšetřován v Německu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám