Hlavní obsah

Padělky slavných malířů mířily z Česka k zubnímu laborantovi v Německu

Právo, Patrik Biskup, Jaroslav Zbožínek

Gang českých podvodníků s uměleckými díly, který loni v září rozprášili detektivové z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ), měl zřejmě i své komplice v zahraničí. Právu se podařilo vystopovat hlavního odběratele v německém Straubingu, ke kterému mířily obrazy slavných malířů pocházející z padělatelské dílny na Klatovsku. Byl jím zubní laborant Klaus Kohlmeier.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Právu se ho v úterý podařilo zastihnout na telefonu. V jeho hlase byla znát pořádná nervozita. Popřel, že by vědomě kupoval nějaké falzifikáty. „Jestli to byly kopie, tak byly tak dobré, že jsem to nepoznal,“ prohlásil Kohlmeier, který se podle svých slov o malířské umění zajímá.

Nejprve řekl, že obrazy z Čech kupoval jak pro sebe, tak pro další sběratele. Později sám zavolal do redakce Práva a tvrdil, že díla kupoval výhradně pro sebe. „Jestli mě někdo nařkl z něčeho nelegálního, tak to beru jako křivé obvinění,“ dodal.

Zda v této souvislosti Kohlmeiera stíhá policie, není jasné. Podle informací z českých zdrojů byl zadržen německou policií a krátce držen i ve vazbě. Měl to být právě on, kdo ve sběratelských kruzích rozhodil sítě a nabízel díla k prodeji za miliónové částky. Redakce Práva se pokoušela získat reakci bavorského kriminálního úřadu, jehož detektivové spolupracují na případu s českými kolegy. Přestože jeho mluvčí přislíbila vyjádření, tak ani po několika urgencích odpověď nepřišla.

Dokonalé padělky

Právu se dále podařilo zjistit, že autorkou falešných obrazů je malířka z Plzeňska. Osmatřicetiletá absolventka studijního oboru výtvarná kultura na Západočeské univerzitě dokázala věrně napodobit díla Vuillarda, Bonnarda, Chagalla, a dalších známých malířů. O jejich historickou vizáž se zase postaral jiný člen gangu, a to speciální procedurou v peci.

„Nechci se k tomu vyjadřovat. Nezlobte se,“ řekla Právu malířka a zavěsila telefon. Po zatčení strávila několik měsíců ve vazbě, soud ji propustil na sklonku loňského roku. Padělky byly tak perfektní, že jeden z nich dokonce chtěla vystavit národní galerie v Paříži v domnění, že jde o dosud neznámý originál od francouzského malíře Maurice de Vlamincka.

V Česku platí informační embargo

Česká policie zatím k případu mlčí. Potvrdila pouze, že na území České republiky stíhá v souvislosti s podvody při obchodování s uměleckými předměty čtyři muže a jednu ženu.

„Pořád platí embargo na informace,“ řekl v úterý Právu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Jak už Právo dříve informovalo, mezi obviněnými je i expolicista, který figuroval v kauze doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka. Ještě jako policista stál na straně podnikatele Vlasáka, který byl podezřelý, že si Kajínka najal na vraždu vyděračů Štefana Jandy a bratrů Juliana a Vojtěcha Pokošových. U soudu svědčil ve Vlasákův prospěch a ten byl nakonec obvinění z podílu na vraždě zproštěn. Expolicista po ochodu ze služebního poměru obchodoval se starožitnostmi a nedaleko Plzně si proto zřídil i obchod.

Reklama

Výběr článků

Načítám