Hlavní obsah

Matku, která nenechala očkovat děti, soud osvobodil

Právo, Jiří Růžička
Kroměříž

Jednatřicetiletá Andrea Jasenčuková, která odmítla povinné očkování pro své děti, se podle soudu nedopustila trestného činu ani přečinu. Čtvrteční rozhodnutí se opírá o loňské stanovisko Nejvyššího správního soudu, podle něhož odmítnutí povinného očkování není trestný čin.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Andreu Jasenčukovou, která odmítla povinné očkování a přeočkování pro své dcery, okresní soud v Kroměříži osvobodil.

Článek

O zproštění obžaloby, která matku vinila z trestného činu ohrožování výchovy dítěte, rozhodl ve čtvrtek Okresní soud v Kroměříži. Podle obžaloby Jasenčuková odmítla v době od prosince 2009 do května 2010 přeočkovat svou tříletou dceru a její roční setru nenechala očkovat vůbec. Mělo jít o očkování například proti TBC, dávivému kašli, záškrtu, dětské obrně, hepatitidě typu B, spalničkám, zarděnkám či příušnicím.

„Obžaloba se mi nelíbí, protože já mám své děti ráda, v první řadě myslím na jejich zdraví. Očkování jsem odmítla, protože mi nikdo nedokázal jednoznačně odpovědět, jestli je opravdu životně důležité a není nebezpečné. Když chci jogurt v obchodě, přečtu si, co v něm je a buď ho koupím, nebo ne. Jak mám věřit tomu, co někdo vyrobil v laboratoři a o čem někdo tvrdí, že je to prospěšné, když se na tom navíc přiživují nějaké farmaceutické firmy,“ hájila se Jasenčuková.

Soudce Petr Marák však v odůvodnění rozsudku odkázal nikoli na argumentaci obžalované, nýbrž na stanovisko Nejvyššího správního soudu v podobné kauze z července 2010. Podle toho je povinné očkování nařízeno předpisem natolik obecně, že je nelze posuzovat nejen jako trestný čin, ale dokonce ani jako přestupek. V závěrečné řeči zproštění obžaloby navrhla ze stejného důvodu i sama státní zástupkyně Jarmila Marková.

Jasenčuková byla přitom v předchozích měsících pro odmítnutí povinného očkování odsouzena trestním příkazem na jeden rok vězení s podmínkou na dva roky. Proti rozsudku podala odpor. „Kdybych tak neučinila, tak mám teď na krku podmínku a zápis v trestním rejstříku. Jakoby nestačilo, že kvůli odmítnutí očkování mi nevezmou děcka do školky, nebo pak ve škole třeba na lyžařský výcvik,“ řekla Jasenčuková po vynesení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám