Hlavní obsah

Pirát s číslem 2222 ohrožoval řidiče už před 13 lety, zachránila ho amnestie

Právo, Novinky, Prima FTV, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mirošovice
Aktualizováno

Agresivním řidičem, který minulý týden na dálnici D1 dvakrát úmyslně po předjetí pomalejšího vozidla před ním prudce zabrzdil a podruhé tím způsobil nehodu, je podle televize Prima předseda představenstva a generální ředitel velké developerské a dopravní firmy HRBS Aleš Trpišovský. Za podobný čin byl souzen již před 13 lety, zachránila ho tehdy prezidentská amnestie tehdejší hlavy státu Václava Havla.

Článek

„Tento agresivní řidič se prezentoval jako vysoce postavený manažer firmy,“ popsal typ řidiče vedoucí dálničního oddělení policie Mirošovice.

Na Trpišovského identitu prý upozornili lidé v internetových diskusích, když zřejmě poznali prominentní značku se čtyřmi dvojkami na jeho mercedesu.

Pomohla mu prezidentská amnestie

Za šílenou jízdu už byl muž podle Primy jednou souzen, ale pomohla mu prezidentská amnestie. Prima přinesla svědectví muže, který měl s Trpišovským stejnou zkušenost před 13 lety. "Ta událost proběhla úplně stejně, jako se to stalo mně, že mě ten řidič předjel, zastavil mě v levém pruhu a ukopnul mi zpětné zrcátko a odjel," řekl televizi účastník nehody.

Případ se tehdy dostal k soudu v Benešově a agresor měl podle návrhu obžaloby už tehdy zamířit za svůj čin za mříže. Jenže nakonec rozhodla náhoda. Trpišovský byl omilostněn širokou amnestií tehdejšího prezidenta republiky Václava Havla, takže to trestní řízení bylo zastaveno.

Soud pak rozhodoval v novém procesu jen o škodě na autě, kterou své oběti Trpišovský musel splácet, tehdy ještě ze svého platu řidiče Metrostavu.

V současnosti je generálním ředitelem a předsedou představenstva ve stavební firmě HRBS. Podle informací Primy má ale z minulosti několik záznamů za majetkovou trestnou činnost.

Všichni lidé, kteří se s ním na dálnici D1 setkali, hovoří o jeho aroganci nebo agresivitě.

Policie chtěla vazbu, žalobce nesouhlasil

Policie pro Trpišovského požadovala uvalení vazby. A to hlavně proto, aby neovlivňoval svědky. Policii totiž přišlo podezřelé, že jeho spolujezdkyně nejdřív vypovídala proti němu, ale po pár hodinách obrátila. Krajské státní zastupitelství ale s vazbou nesouhlasilo a nařídilo Trpišovského propustit. [celá zpráva]

Zatím čelí obvinění z pokusu o úmyslné ublížení na zdraví, za což mu hrozí až 12 let za mřížemi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám