Hlavní obsah

Horolezec zaostal za skupinou, musel přečkat chladnou noc v Labském dole

Právo, Vladislav Prouza

Záchranáři v Krkonoších pátrali od sobotního večera po ztraceném možná padesátiletém horolezci. Muž byl nalezený shodou šťastných náhod a součinnosti záchranářů v neděli ráno okolo osmé hodiny v Labském dole. Noc v zimní horské přírodě přežil.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vrtulník odstartoval před osmou hodinou ráno ze Špindlerova Mlýna.

Článek

Ztracence pomáhal od nedělního rána hledat policejní vrtulník s termovizí, který odstartoval vzdor mlze a hustému sněžení.

„Nalezeného muže jsme museli transportovat z Labského dolu na Labskou boudu, odkud letěl vrtulníkem do nemocnice. Na všechno ostatní včetně informací o jeho zdravotním stavu je ještě příliš brzy. Hlavně, že se ho podařilo ve členitém zasněženém terénu včas nalézt,“ konstatoval jeden ze zhruba padesátky zasahujících členů krkonošské Horské služby.

Hledaný muž nedokázal za téměř nulové viditelnosti určit svoji polohu.
záchranář

Muž vyrazil v sobotu okolo poledne se skupinou kolegů z horolezeckého klubu na přechod Krkonoš z Harrachova do cílové stanice na Luční boudě. Cestou těžkým terénem, který umocňoval silný vítr a chumelenice, zaostal za ostatními. Ztrátu kamaráda posléze nahlásili ostatní členové výpravy. Ztracenec se měl nacházet někde v široké oblasti Labského dolu.

„Naštěstí jsme s ním byli v občasném mobilním spojení. Často ale vypadával signál. Hledaný muž nedokázal za téměř nulové viditelnosti určit svoji polohu,“ popsal noční akci nevyspalý záchranář trávící spolu s ostatními celou noc na nohou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Muž patrně prožil noc v bivaku v kotlině pod Labskou boudou. Život mu pomohlo zachránit i noční oteplení, kdy teplota za neustálého chumelení neklesala pod minus pět stupňů. Šlo v letošní zimní sezóně o první vážnější akci krkonošské Horské služby, kdy čas hrál doslova o lidský život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám